Bezglutenowe oponki serowe

mojprzepisna.pl | Bezglutenowe oponki serowe

Ależ miałam ochotę na coś pączkowo podobnego :). Chodziły za mną i chodziły, aż w końcu się doczekały. Oponki serowe. U mnie wersja bezglutenowa, wychodzą również z mąki pszennej, tylko ja po prostu lubię poeksperymentować 🙂 Są mięciutkie, lekko słodkie, delikatne i lekko wilgotne, sera w nich nie czuć, za to czuć skórkę cytrynową, co jest świetne. Bardzo, bardzo polecam, robi się je ekspresowo i są bardzo smaczne. Inspiracja Moje Wypieki.

Składniki na około 15-20 oponek o średnicy 7 cm i grubości około 2-3 cm:

  • 500 g rozgniecionego widelcem sera białego twarogowego
  • 300-500 g mąki (u mnie pół na pół jaglana i ryżowa) (ilość mąki zależy o wielkości jaj i wilgotności sera)
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 łyżki soku z cytryny (u mnie sok z 1 połówki cytryny)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki (mąki na początek dajemy 300 g) umieścić w misie malaksera, zmielić na dość jednolitą masę, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Jeżeli nie macie malaksera można wymieszać mikserem z mieszadłami do drożdżowego. Ciasto będzie się kleić, można dodać trochę mąki, ale nie należy dosypywać za dużo, bo ciasto wyjdzie za twarde. Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Podzielić na dwie części, 3/4 i 1/4. Z większej części rękami obtoczonymi w mące, odrywać kawałki ciasta i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, kulki spłaszczać, zrobić dziurkę. Odłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Z pozostałego ciasta uformować kulki wielkości dużego orzecha laskowego.

Do garnka z grubym dnem, o średnicy około 25-30 cm, wlać 1 litr oleju. Powoli rozgrzać olej do temperatury 170 max 175 st. Przyda się w tym przypadku termometr cukierniczy. Oponki, 3-4 szt jednocześnie, smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor, pilnując aby temperatura oleju nie przekraczała 175 st. Ja smażyłam na największym palniku, w skali 1-9 na 6. Usmażone oponki wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby dobrze odciekły z tłuszczu. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

Bezglutenowe oponki serowe
Bezglutenowe oponki serowe
Bezglutenowe oponki serowe
Bezglutenowe oponki serowe
Bezglutenowe oponki serowe
Bezglutenowe oponki serowe