Bezglutenowe ucierane ciasto z żurawiną

mojprzepisna.pl | Bezglutenowe ucierane ciasto z żurawiną

Korzystając z okazji, że sezon na żurawinę jeszcze trwa postanowiłam zrobić ciasto na bazie świeżej, leśnej żurawiny. Nie wiem czy kiedykolwiek ją jedliście, jest diabelnie kwaśna i za nic nie przypomina w smaku tej suszonej. Przepis pochodzi z mojego ulubionego bloga Moje Wypieki.

  • 1 laska wanilii
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków (ja użyłam 3/4 szklanki cukru i dla nas było OK)
  • 2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny (rozmrożonej)
  • 2 szklanki mąki pszennej * (u mnie wersja bezglutenowa czyli po 1/4 szklanki: gryczanej, ryżowej, ziemniaczanej, kukurydzianej, zbytnio jednak czuć gryczaną, więc następnym razem dam jej mniej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g masła (dałabym 150 gr następnym razem, bo w wersji bezglutenowej jest delikatnie suche)
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki mleka

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Formę o średnicy 21-22 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180 st.

Laskę wanilii przepołowić wzdłuż, zeskrobać nasionka, wrzucić do malaksera, dodać cukier, zmielić, tak aby powstał miałki waniliowy cukier. Połowę cukru odsypać z malaksera, do reszty dodać żurawinę, lekko posiekać, tak aby żurawiny pociąć na pół, ale nie na miazgę.

W misie miksera umieścić masło oraz resztę cukru, utrzeć na jasną masę, dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Wyłączyć mikser, dodawać naprzemiennie mąki i mleko, kończąc na mące, mieszać szpatułką tylko do połączenia składników.

Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część rozsmarować po dnie formy, można zwilżoną w wodzie łyżką, wyłożyć żurawiny, wyrównać, wyłożyć drugą część ciasta, wyrównać. Piec w rozgrzanym piekarniku około 45-50 min do suchego patyczka w 180 st. Po upieczeniu zostawić w formie na 30 min, następnie wyjąć z formy i całkowicie wystudzić. Podawać oprószone cukrem pudrem lub lukrem.

Smacznego!

Bezglutenowe ucierane ciasto z żurawiną
Bezglutenowe ucierane ciasto z żurawiną
Bezglutenowe ucierane ciasto z żurawiną
Bezglutenowe ucierane ciasto z żurawiną
Bezglutenowe ucierane ciasto z żurawiną
Bezglutenowe ucierane ciasto z żurawiną
  • Pycha ! Takie ciasto kojarzy mi się już z zimą 🙂

  • gin

    Uwielbiam świeżą żurawinę! U mnie sezon dopiero się zaczyna 🙂