Bezglutenowy i wegański chlebek bananowy

mojprzepisna.pl | Bezglutenowy i wegański chlebek bananowy

Serdecznie witam po krótkiej przerwie. Korzystając z okazji, chciałabym Wam życzyć dużo pomyślności w 2016 roku. Zdrowia, miłości i trochę czasu dla siebie 🙂 np. żeby upiec ciasto 😉 Dziękuję, że czytacie mój blog. Na początek roku coś zdrowszego. Chlebek bananowy, wegański i bezglutenowy, bez dodatku cukru. Inspiracja z Jadłonomii .

Składniki na keksówkę 20 cm na 10 cm:

  • 1 szklanka zmielonych na mąkę migdałów (może być też półtora szklanki zwykłej mąki pszennej, wtedy już bez ryżowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki cukru brązowego (ja nie dodawałam)
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • 300 g bardzo słodkich – dojrzałych bananów (u mnie 3 szt)
  • 1 szklanka bakalii (u mnie 3/4 szklanki orzechów, reszta to pestki dyni i słonecznika, polecam też rodzynki)

Piekarnik nagrzać do 180 st, grzałka góra-dół, bez termoobiegu.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

W miseczce wymieszać mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sól.

W misie malaksera umieścić banany, mleko, olej, cukier, zmielić na gładką, płynną masę (można też rozgnieść banany widelcem i dodać resztę składników,wymieszać). Dodać mąkę, wymieszać dokładnie, do połączenia, ja nadal do tego używam malaksera. Dodać bakalie, wymieszać.

Ciasto przelać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 45-50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce w formie. Pokroić w plastry, podawać z dżemem lub masłem orzechowym.

Smacznego!

Bezglutenowy i wegański chlebek bananowy
Bezglutenowy i wegański chlebek bananowy
Bezglutenowy i wegański chlebek bananowy
Bezglutenowy i wegański chlebek bananowy