Bułki filipińskie po polsku

mojprzepisna.pl | Bułki filipińskie po polsku 😉

Ja wiem że Tłusty Czartek, ja wiem że Walentynki, ale coś normalnego też trzeba jeść, dlatego na śniadanie polecam pyszne bułeczki z mąki pszennej z dodatkiem mąki żytniej. Bułeczki tak posmakowały jednemu „Tadkowi niejadkowi”, że pochłonął 3 bułki na raz, chyba lepszej reklamy nie trzeba. Jest to zmodyfikowana wersja tego oto przepisu.

Składniki na 16 małych bułeczek:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650 lub 750 plus 1/2 szkl do podsypywania
  • 2 szklanki mąki żytniej typ 720
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 35 gr drożdży świeżych
  • 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia

Z 1/3 wody, drożdży, 2 łyżek mąki i cukru zrobić rozczyn. Odstawić na 15 min aż „ruszy”. Do dużej miski wsypać resztę mąki, resztę wody, olej, sól, dodać rozczyn. Wszystko bardzo dokładnie wyrobić 10 min na 2 prędkości (KMX), następnie przełożyć na wysypaną mąką stolnice i wyrabiać, tak aby ciasto było miękkie, elastyczne i żeby nie kleiło się do rąk, prawdopodobnie trzeba będzie podsypać mąką (około 1/2 szkl).
Przykryć ścierką, odstawić do podwojenia wielkości.

Po wyrośnięciu, krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o długości około 40 cm. Zwinąć w rulon, obtoczyć w bułce tartej. Podzielić na 16 równych części (najpierw podzielić ciasto na połowę, później połowę na połowę itd.). Położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 210 st., piec 20 min lub do zezłocenia.

Smacznego!

Bułki filipińskie po polsku
Bułki filipińskie po polsku
Bułki filipińskie po polsku
Bułki filipińskie po polsku
Bułki filipińskie po polsku
Bułki filipińskie po polsku
Bułki filipińskie po polsku
Bułki filipińskie po polsku