Cebularze

Cebularze

mojprzepisna.pl | Cebularze

Ehhh już od dawna chodziły za mną cebularze. Lublin to moje rodzinne miasto i aż wstyd, że dopiero teraz się za nie zabrałam. Przepis znalazłam na stronie o Lublinie, jest też na blogu Kwestia smaku, tu też zaglądałam. Z przepisu wychodzi 12-14 cebularzy o średnicy 15 cm (czyli niedużych), puchatych, mięciutkich. Oczywiście świetnie smakują z masełkiem jeszcze na ciepło, ale to każdy wie.

[:Listonic]

Składniki na 12-14 sztuk:

  • 500 gr mąki pszennej u mnie typ 450 i 650 pół na pół
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 gr świeżych drożdży
  • 60 gr masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko w temp. pokojowej

W misce pokruszyć drożdże, dodać połowę mleka, dodać dwie łyżki mąki, cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczną bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, jajko, rozpuścić masło, ostudzić tak aby było ledwo ciepłe, sól, jajko. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, nie klei się do rąk, ani do miski, jest gładkie i elastyczne. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości *. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 czy 14 części. Z każdej części uformować kulkę, zawijając końce ciasta pod spód. Każdą kulkę rozwałkować, na placek o średnicy około 15 cm. Placki układać na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, w ostępach 2-3 cm.

Farsz:

  • 3 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki maku u mnie 1 łyżka kminku zamiast maku
  • 1/2 lub 3/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania cebularzy

Farsz można przygotować dzień wcześniej. Cebulę pokroić w grubą kostkę. Sparzyć wrzątkiem lub wrzucić do wrzątku i gotować przez 2 min, odcedzić. Do gorącej cebuli dodać olej, mak, sól wymieszać. Jeżeli farsz przygotowujemy w ten sam dzień co cebularze wówczas cebulę, pokroić w grubą kostkę, usmażyć na złoto na oleju. Dodać kminek i sól, wymieszać.

Na placuszki nakładać po płaskiej łyżce farszu. Brzegi wysmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem. Postawiać w ciepłe miejsce tak aby się napuszyły. Ja wstawiałam na 30 min do piekarnika nagrzanego do 30 st.

Ja piekłam dwie blachy jednocześnie w temp. 180 st. z termoobiegiem przez 20 min. 15 min przed końcem pieczenia zamieniłam blachy miejscami, bo zauważyłam, że nierówno się podpiekają. Pieczemy do momentu aż cebularze się zarumienią.

* Ja miskę dokładnie obłożyłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na noc. Następnego dnia z rana formować bułeczki, następnie pacuszki.

Smacznego!

Cebularze
Cebularze
Cebularze
Cebularze
Cebularze
Cebularze

 

  • Uwielbiam! Zawsze kupuję w piekarni, ale nigdy nie robiłem 😉 Na pewno spróbuję 🙂