Chałka z cynamonem

Czy lubcie czasem na śniadanko zjeść świeżutką, mięciutką chałeczkę, posmarowaną masełkiem, z domowym dżemem truskawkowym lub powidłami śliwkowymi?
My z mężem wręcz uwielbiamy, robimy sobie do tego delikatną, mleczną kawkę, a synkowi ciepłe mleczko i zajadamy się tymi dobrociami.
Robiłam już chałki z kilku przepisów i muszę przyznać, że ten sprawdza się najlepiej, chałka z tego przepisu wychodzi mięciutka w środku, chrupiąca z zewnątrz, a dodatek prażonych migdałów świetnie się komponuje. Przepis pochodzi ze strony moje wypieki, ja zmodyfikowałam go na własne potrzeby.
Składniki na 2 duże chałki:
  • 50 gr świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 duże jajka, roztrzepane (3/4 do ciasta i 1/4 do posmarowania przed pieczeniem)
  • 650 gr mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650)
  • 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 50 g płatków migdałów, do oprószenia
Mleko podgrzać, dodać drożdże, dodać cukier, dodać 3 łyżki mąki (zabrać z 650 gr). Odstawić aż rozczyn ruszy, znaczy zgęstnieje, zacznie rosnąć.
Do miski wsypać resztę mąki, wbić jajka, dodać rozczyn, sól, wymieszać, wyrobić gładkie ciasto. Po koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło.
Dokładnie wyrobić jeszcze raz, można za pomocą robota. Ciasto ma być gładkie, raczej nie powinno się kleić, jeśli tak będzie dosypać łyżkę mąki.
Ostawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto odgazować – walnąć o blat, krótko wyrobić. Podzielić na 6 równych części. Z każdej części zrolować wałek około 40 cm długości, wałeczek ma być troszeczkę grubszy w środkowej części. 3 wałki połączyć ze sobą i przeplatać jak warkocz. Końcówki warkocza zawinąć pod spód. Tak samo postąpić z pozostałymi 3 wałkami.
Warkocze przełożyć do formy 22×28 cm,  lub o podobnych wymiarach.
Pozostawić do lekkiego wyrośnięcia.
Posmarować pozostałym jajkiem, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. (najlepiej bez termoobiegu) na 20-25 min. Jeżeli będzie się zbytnio zarumieniać można przykryć folią aluminiową od góry.
Wyjąć z formy, ostudzić na kratce, pałaszować z masełkiem i dżemikiem 🙂