Chatka z piernika

mojprzepisna.pl | Chatka z piernika

Dziś mam pomysł dla ludzi cierpliwych, mających odrobinkę czasu i dużo chęci. Chatka z piernika na święta. Może być jako przystrojenie świątecznego stołu. Może być też jako świecznik. U mnie jest to wersja jadalna, więc prawdopodobnie zaraz po świętach zostanie zjedzony przez mojego synka, który uwielbia pierniczki. U mnie wersja bez lukru – ze względu na synka, ale Wy oczywiście będziecie mogli go sobie polukrować do woli. Dlaczego moja chatka jest taka wyjątkowa? Ponieważ do sklejania ścian ze sobą nie zużyłam ani grama cukru 🙂 ściany są związane tasiemkami /kolorowymi wstążkami:)  dzięki temu domek po upieczeniu jest gotowy w 30 min, a nie tak jak w przypadku klejenia ścian na lukier po kilku godzinach. Domek jest stabilny, nie trzyma się na słowo honoru i spokojnie może być transportowany.

Przepis na piernik lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje wypieki.

Składniki na duża chatkę 20 cm na 14 cm  i wysokości około 20 cm plus dekoracje:

Chatka z piernika:

  • 200 gr miodu
  • 100 gr cukru
  • 250 gr masła
  • 550 gr mąki
  • 50 gr kakao
  • 5 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • około 2 m wstążki

Cukier, masło, miód podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Można zagotować. Lekko ostudzić.

Do misy miksera wsypać mąkę, przyprawę i sodę, wymieszać.
Dodać mokre składniki. Dokładnie wyrobić.
Ciasto rozwałkować na grubość około 5-7 mm. Można podsypać mąką. Ja ciasto rozwałkowałam i wycinałam na macie teflonowej, na której później już piekłam, nie miałam później problemów w przeniesieniem wyciętych pierników i ewentualnym uszkodzeniem podczas przenoszenia.
!!!Uwaga jak już wytniemy ściany, najlepiej jak najmniej je ruszać, bo każdy poruszenie powoduje że się trochę krzywią, a po upieczeniu ciężko jest złożyć domek z krzywych ścian!!!

Wykrawać po kolei:
2 ściany: 20 cm na 10 cm
2 ściany: 14 (podstawa) na 20 cm wysokość, ściąć górne boki, tak żeby u góry był trójkąt o bokach ok. 11 cm.
2 dachy: 22 cm na 12 cm
Teraz można wykrawać małymi foremkami okienka, wzorki, drzwi – nie polecam bo pienik w tym miejscu się będzie łamać. Wycinamy z umiarem, otworów nie może być za dużo bo piernikowe ściany będę podatne na złamania. Otwory nie powinny być blisko krawędzi, bo ściana się połamie. Dziurki na tasiemki robimy w odległości około 1-1,5 cm od zewnętrznych krawędzi (ja dziurki robiłam pałeczkami do sushi).
Dach można przyozdobić wycinając lekko dachówki zakrętką od butelki po wodzie.
Piec po 12 min w 180 cm w 2 cm odstępach od siebie bo bardzo rosną. Po upieczeniu wyjąć na płaską powierzchnię i dać im całkowicie ostygnąć. W tym czasie poprawić dziurki wykałaczką, tak aby później można było ścianki ze sobą związać. Ściny wiążemy jak stoją. Dach i ściany wiążemy jak sznurówki w butach, na krzyż. Jeżeli ściany będą miały krzywe krawędzie można je wyrównać ucinając lekko krawędzie nożem z piłką.
Roboty jest sporo, ale i tak mniej w porównaniu ze sklejaniem chatki lukrem. Z lurem próbowałam i nie wyszło mi. Tym razem sukces 🙂

Miłej zabawy i smacznego 🙂

chatka_z_piernika_mojprzepisna.pl
chatka_z_piernika_mojprzepisna.pl
chatka_z_piernika_mojprzepisna.pl
chatka_z_piernika_mojprzepisna.pl
chatka_z_piernika_mojprzepisna.pl
chatka_z_piernika_mojprzepisna.pl
chatka_z_piernika_mojprzepisna.pl
chatka_z_piernika_mojprzepisna.pl

IMG_0450_