Chleb pszenny bez wyrabiania

mojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania

Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni) zrobiłam ten chlebek i ja 🙂  Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę. Dla amatorów jasnego pieczywa jak znalazł. Dla mnie ma dwie wady: jest cały pszenny i trzeba mieć garnek żeliwny z pokrywką lub naczynie żaroodporne z pokrywką. Ja nie miałam, więc na potrzeby tego chlebka zakupiłam takowe. Moje naczynie ma 2,7 litra i jest na styk.

[:Listonic]

Składniki na 1 bochenek:

  • 450 gr mąki typ 450
  • 300 ml zimnej wody
  • 20 gr drożdży
  • 5 gr cukru
  • 5 gr soli

Wodę wlać do dużej miski, w wodzie rozprowadzić drożdże, wsypać cukier i sól, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać mąkę, wymieszać tylko do połączenia składników.

Miskę szczelnie przykryć folią spożywczą. Odstawić na blat na 12-15 godzin. Na blat wyłożyć folię teflonową do pieczenia lub papier do pieczenia obficie posypany mąką. Ciasto rozpłaszczyć, następnie złożyć jak kopertę. Przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (chleb w dotyku ma być miękki jak łydeczka niemowlaka).

Do piekarnika wstawić naczynie i pokrywkę żaroodporną, piekarnik nagrzać do 240 st. Jak już chleb się napuszy, przenieść razem z folią do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką, piec 45 min. Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i piec kolejne 15 min (już bez pokrywki). Chleb pozostawić do całkowitego ostudzenia, zawinięty w ręcznik lniany lub bawełnianą ścierkę kuchenną. Jak już będzie całkiem zimny można zacząć kroić, oczywiście nożem z piłką. 🙂

Smacznego!

Chleb pszenny bez wyrabiania
Chleb pszenny bez wyrabiania
Chleb pszenny bez wyrabiania
Chleb pszenny bez wyrabiania
Chleb pszenny bez wyrabiania
Chleb pszenny bez wyrabiania
Chleb pszenny bez wyrabiania
Chleb pszenny bez wyrabiania