Chleb z chrupiącą skórką

mojprzepisna.pl | Chleb z chrupiącą skórką

Nie ma nic lepszego z rana na śniadanko jak kanapeczka ze świeżo upieczonego chleba z bardzo chrupiącą skórką, do tego własnoręcznie pieczona karkóweczka ze śliwkami i domowej roboty ogórki kiszone. Zgodzicie się ze mną? Dziś przepis na chlebek, pszenno-żytni, z dodatkiem mąki z pełnego przemiału, siemienia lnianego, ziaren słonecznika i dyni. Przepis ogóreczki już znacie (klik, klik), a karkówka to dzieło mojego męża, do niego trzeba się uśmiechać po przepis :).

Składniki na dwa małe bochenki:

  • 450 gr mąki żytniej pytlowej (typ 720)
  • 450 gr mąki pszennej (u mnie pół na pół 650 i 2000)
  • 100 ml ziaren słonecznika
  • 100 ml siemienia lnianego
  • 100 ml ziaren dyni
  • 670 ml ciepłej przegotowanej wody
  • 20 gr świeżych drożdży
  • 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soli

W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól, ziarna, wyrabiać hakiem do drożdżowego, do momentu aż wszystkie składniki się połączą, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie przejmować się. Odstawić w ciepłe miejsce, w misce przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Po tym czasie wyłożyć do blat posypany mąką, krótko wyrobić, uformować dwa okrągłe bochenki, wierzch chleba posypać mąką i ostrym nożem naciąć krzyż, dość płytko. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. W piekarniku umieścić naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek z pokrywką. Piekarnik nagrzać do 240 st. Dwa bochenki wstawić do naczyń. Piec 20 min w 240 st. następnie piec 30-35 min w 200 st. Wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry nogami, popukać, jeżeli odgłos jest głuchy, wówczas oznacza to, że chleb jest upieczony. Chleb całkowicie wystudzić na kratce. Kroić. Jak jest całkowicie zimny, można go zamrozić, w tym celu, chleb należy szczelnie owinąć folią spożywczą i schować do zamrażarki.

Smacznego!

Przepis autorski.

ps. już nie mogę się doczekać, aż mój synek usiądzie w swoim krzesełku do karmienia (http://babydeco.eu/) i zachwycony zacznie pałaszować chlebek mówiąc: „masła mama, daj masła”.

Chleb z chrupiącą skórką
Chleb z chrupiącą skórką
Chleb z chrupiącą skórką
Chleb z chrupiącą skórką
Chleb z chrupiącą skórką
Chleb z chrupiącą skórką
Chleb z chrupiącą skórką
Chleb z chrupiącą skórką
  • Wow ! Piękny wyszedł – jak ze sklepu 🙂