Chlebki drwala

mojprzepisna.pl | Chlebki drwala

Bardzo, bardzo spodobał mi się przepis z blogu Kornik w kuchni na Paluchy wieloziarniste. Postanowiłam zrobić coś takiego dla mojej rodzinki. Oczywiście z kilkoma zmianami. Rodzinka była zachwycona, a ja nie musiałam kupować pieczywa przez 3 dni :). Taka gospodarność ;-).

Składniki na 4 chlebki:

Namoczka:

  • 135 gr ziaren (u mnie pestki słonecznika, dyni, mak, siemie lniane)
  • 40 gr płatków owsianych górskich
  • 200 gr gorącej wody

Wieczór wcześniej do miski wsypać ziarna, dodać płatki, zalać wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki.

Ciasto właściwe:

  • 300 gr mąki pszennej chlebowej
  • 300 gr mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa ciemna)
  • 300 gr wody
  • 150 gr aktywnego zakwasu żytniego, a jeśli ktoś nie ma to niech sobie zrobi, korzystając z tego przepisu, a jak nie chce robić to można dać 20 gr świeżych drożdży.
  • 10 gr soli

Wszystkie składniki oprócz soli, umieścić w mikserze, dokładnie wymieszać, tak aby składniki dokładnie się połączyły. Odstawić na 30 min pod ściereczką.

Dodać sól, namoczkę, dokładnie wyrobić, najlepiej mikserem z hakiem do drożdżowego. Ciasto ma być mało klejące. Odstawić na 60 min pod ściereczką. Złożyć na pół. Odstawić na 60 min pod ściereczką. Ciasto powinno podwoić objętość. Uformować bochenki, zgodnie z tą instrukcją. Od góry posypać mąką. Naciąć nożem. Odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 240 st. Piec 10 min w 240 stopniach. Następnie 20 min w 200 st. Wyjąc ostudzić na kratce. Podawać.

Smacznego!

Chlebki drwala
Chlebki drwala
Chlebki drwala
Chlebki drwala
  • Wyszły pięknie 🙂 Aż chce się skubnąć piętkę 🙂