Czekoladowe ciasto z cukinią

Czy można jeść cukinię na słodko, ależ tak!
Pyszne czekoladowe ciasto z cukinią jest na to dowodem, cukinii w nim nic nie czuć, więc spokojnie można zrobić dla osób, które za tym warzywem nie przepadają, lub w ogóle warzyw „nie trawią”. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, proste w wykonaniu, mało słodkie. Ciasto robiłam w silikonowej formie w kształcie serca o średnicy około 20 cm (liczone na dole), ale spokojnie możecie użyć zwykłej formy o średnicy 20 cm. Oryginalny przepis pochodzi ze strony moje wypieki, go trochę zmodyfikowałam, żeby był ciut zdrowszy, mniej kaloryczny, mniej słodki. Na ciasto zaś namówiły mnie koleżanki z czatu MW 🙂

Składniki:
60 gr masła
1/4 szklanki oleju rzepakowego
80 gr cukru
1 duże jajko
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
30 gr kakao
1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% ewentualnie jogurtu greckiego czy naturalnego
75 gr mąki pszennej razowej typ 2000 lub 1850
75 gr mąki pszennej tortowej lub innej
1 szklanka startej na grubej tarce cukinii, (około 170 gr) (wcześniej trzeba ją obrać i najlepiej usunąć ziarenka, jeżeli są duże)

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Masło utrzeć na jasny krem, dodać olej, nadal ubijać, dodać cukier, jajko, sodę, proszek do pieczenia, ekstrakt, nadal ubijać, dodać mąki i kakao na przemian ze śmietaną w dwóch turach, nadal ubijać. Dodać cukinię, wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do 160 st, piec około 30-40 min do „suchego patyczka”.
Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Polewa:
4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki kakao
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody (3 łyżeczki wystarczą). Wymieszać, do rozpuszczenia.
Resztę składników zagotować. Zdjąć z palnika. Dodać  żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, choć niektórzy jedzą je jeszcze ciepłe i też zachwalają. Ciasto można udekorować wiórkami kokosowymi.
Smacznego!