Deser jaglany z jabłkami

mojprzepisna.pl | Deser jaglany z jabłkami

Bardzo prosty deser zrobiony w zasadzie z 3 składników: kaszy jaglanej, jajek i jabłek. Inspiracja z blogu Marcin Gąsiński – Kierunek Fitness. Zrezygnowałam ze stewii, dałam mleko sojowe zamiast wody do gotowania kaszy. Dałam odrobinkę miodu. Bardzo szybko się go robi, smakuje się świetnie, zarówno jako śniadanie lub deser.

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:

  • 150 g nieugotowanej kaszy jaglanej
  • 300 ml wody lub mleka
  • 5 dużych jajek (u mnie rozmiar L)
  • 1 słoik prażonych jabłek (900 g), u mnie z zapasów z tego przepisu lub 1 kg obranych, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek, uprażonych na suchej patelni i odparowanych z wody
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka miodu lub innego słodzika do smaku
  • kakao do posypania (opcjonalnie)
  • orzechy Pekan (opcjonalnie)

Kasze płukać pod bieżącą gorącą wodą, do momentu, aż woda wypływająca z kaszy będzie bezbarwna, przelać wrzątkiem. W garnuszku zagotować mleko lub wodę, do gotującego się mleka dodać kaszę, wymieszać, zagotować, ustawić moc palnika na niską (u mnie na 3 z 9, na średnim palniku), przykryć, gotować 20 min od momentu zagotowania się kaszy. Kaszę odstawić do ostudzenia.

Piekarnik nagrzać do 180 st. grzałka góra-dół.

Do kaszy dodać jajka, wanilię i miód, zblendować na gładką masę, bez żadnych grudek. Przełożyć do formy wysmarowanej olejem, wyrównać. Piec 20 min.

W międzyczasie przygotować jabłka.

Jabłka ze słoika lub jabłka uprażone przez nas, zblendować na gładką masę, mają być na tyle gęste, że łyżka stoi, jeżeli będą wodniste należy je odparować. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Piec kolejne 20 min w 180 st. Ja piekłam pod folią aluminiową, ponieważ nie chciałam aby jabłka mi się zarumieniły.

Deser zostawić w stygnącym piekarniku, ja zostawiłam na całą noc, po wystudzeniu przełożyć do lodówki, aby się odpowiednio ściął. Posypać kakao, udekorować wedle uznania.

Smacznego!

Deser jaglany z jabłkami
Deser jaglany z jabłkami
Deser jaglany z jabłkami
Deser jaglany z jabłkami
Deser jaglany z jabłkami
Deser jaglany z jabłkami
Deser jaglany z jabłkami
Deser jaglany z jabłkami
  • Wygląda tak kremowo – pycha 🙂

  • Lucyna Buchwald

    Czy ciasto wyjdzie również z płatków jaglanych?

    • Dzień dobry, lepiej z kaszy,m bo płatki mogą mieć za luźną konsystencję po ugotowaniu.