Deser malinowy z porzeczkową pianką

mojprzepisna.pl | Deser malinowy z porzeczkową pianką

Deser malinowy bez pieczenia w sezonie malinowym jak znalazł. Lekko kwaśny od musu malinowego, mocno śmietankowy. Do tego biszkopt porzeczkowy oraz przepyszna pianka porzeczkowa. Uwierzcie mi przepyszna pianka porzeczkowa. Piankę częściowo wyjadaliśmy z mężem z miski, jeszcze przed dekoracją deseru, nie mogliśmy się opanować. Pomysł na deser i dekorację mój autorski, pomysł na piankę z blogu Moje Wypieki. Musy malinowy i porzeczkowy warto przygotować dzień lub nawet kilka dni wcześniej. Nie zraźcie się długim opisem, deser nie jest skomplikowany, jest troszkę czasochłonny i pracochłonny. Ale cudownie pyszny i aksamitny – królewski.

Składniki na tortownicę 20 cm:

Składniki na mus malinowy:

  • 1000 gr świeżych lub mrożonych malin

Maliny umieścić w garnuszku, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie blenderem), gotować do momentu aż zmniejszą objętość o około połowę. Przetrzeć przez sitko. Odstawić do całkowitego ostudzenia, schować do lodówki na 2-3 godziny.

Składniki na masę malinowa:

  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (około 160 gr)
  • 500 gr sera białego trzykrotnie zmielonego (u mnie z wiaderka z Piątnicy)
  • 400 ml śmietany 30% schłodzonej
  • 2 szklanki musu malinowego (najlepiej bez cukru)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej wody

Tortownicę wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. W tortownicy ułożyć biszkopty (żeby się nie przewracały można je przyciąć od spodu).

Śmietanę ubić na sztywno. W drugiej misce utrzeć ser z cukrem na gładką masę. Do masy serowej wmieszać schłodzony mus malinowy, dokładnie wymieszać. Dodać połowę ubitej śmietany, bardzo delikatnie wymieszać, następnie dodać drugą część i również delikatnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić do postaci płynnej w mikrofalówce (kilka sekund) lub nad kąpielą wodną (żelatyna nie może być gorąca, najlepiej jak będzie ciepła). Do żelatyny dodać dwie łyżeczki masy malinowej, wymieszać, mikser włączyć na średnie obroty, następnie ciurkiem wlewać żelatynę do masy. Masę przelać do tortownicy, wyrównać, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Składniki na mus porzeczkowy:

  • 500 gr porzeczek czarnych lub czerwonych już obranych i czystych

Porzeczki umieścić w garnuszku, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie blenderem), gotować do momentu aż zmniejszą objętość o około połowę. Przetrzeć przez sitko. Odstawić do całkowitego ostudzenia, schować do lodówki na 2-3 godziny. Z podanych proporcji powinniśmy otrzymać około 250 gr musu.

Składniki na biszkopt porzeczkowy:

  • 1 opakowanie biszkoptów (około 160 gr)
  • 150 gr musu porzeczkowego

Biszkopty zmielić na piasek, wymieszać z musem. Wyłożyć na stężałą masę malinową, wyrównać.

Składniki na piankę porzeczkową:

  • 4 białka z dużych jaj (około 160 gr białek)
  • 280 gr cukru drobnego (240 gr do syropu porzeczkowego, 40 do białek)
  • 100 gr musu porzeczkowego (najlepiej bez cukru)
  • barwnik różowy – niekoniecznie

Do garnuszka wsypać 240 gr cukru, dolać mus porzeczkowy. Gotować, na średniej mocy palnika, do momentu aż temp. syropu osiągnie 118 st. (Soft ball – pół łyżeczki syropu wlana do lodowatej wody będzie plastyczna, będzie się dała formować w palcach (tu macie filmik). W międzyczasie ubić białka na prawie sztywno pod koniec ubijania łyżeczka po łyżeczce stopniowo dodawać cukier. Jak syrop osiągnie temp. soft ball, natychmiast garnek zdjąć z palnika. Mikser ustawić na maksymalne obroty i powoli, cienką stróżką wlewać syrop do białek. Miksować cały czas na wysokich oborach, do momentu aż masa bezowa całkowicie nie ostygnie (od 5 do 10 min). Do całego kremu dodać barwnik różowy, zmiksować.

Piankę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać różyczki. Najlepiej zaczynać robiąc jakby stożek z różyczek, a później trzymając tylkę pod katem 45 st wyciskać kolejne róże. Później zwiększyć kąt i nadal wyciskać, powinien powstać „kopczyk”. Jeżeli zostanie kremu można dodać barwnik fioletowy i wycisnąć ozdobne paseczki, po bokach deseru. Pianka świetnie znosi długie godziny w temp. pokojowej. Robiłam test i trzymałam ją 8 godzin w temp. około 25 st, nie zmieniła się konsystencja ani kształt różyczek, natomiast ze względu na żelatynę oraz śmietanę i ser deser najlepiej przechowywać w lodówce (niekoniecznie pod kloszem, bo będzie się pocił i pianka będzie się rozpuszczać).

Smacznego!

Deser malinowy z porzeczkową pianką
Deser malinowy z porzeczkową pianką
Deser malinowy z porzeczkową pianką
Deser malinowy z porzeczkową pianką
Deser malinowy z porzeczkową pianką
Deser malinowy z porzeczkową pianką
  • gin

    Wygląda imponująco! Niemal że żal jeść 🙂

  • Wygląda cudnie 🙂 Po królewsku :))