Domowa chałwa słonecznikowa z migdałami

domowa_chalwa_slonecznikowa_z_migdalami
domowa_chalwa_slonecznikowa_z_migdalami

Domowa chałwa słonecznikowa z migdałami to przepyszny sposób na wykorzystanie ziaren słonecznika. Aby ją robić nie potrzebujecie zbyt dużo składników, wystarczą ziarna słonecznika, trochę masła, trochę cukru i woda i orzechy. Mój przepis troszczę wzorowałam na przepisie z Moich wypieków. Można użyć różne orzechy, laskowe, włoskie lub arachidowe, można też dodać kakao czy pistacje. Muszę przyznać że nie jestem fanką chałwy, dla mnie ta sklepowa jest za tłusta i za słodka, ta jest inna, musicie spróbować, mój mąż który chałwę lubi powiedział że jest pyszna.

A tu macie powód dlaczego warto jeść ziarna słonecznika (cytat stąd):

Dzięki dużej zawartości magnezu, który poprawia koncentrację i uspokaja oraz obniża ciśnienie krwi, spożywanie nasion słonecznika korzystnie wpływa na zmniejszenie bólów migrenowych i niweluje ryzyko występowania zawałów serca oraz udarów mózgu.

Ważną rolę w nasionach słonecznika odgrywają też: witamina A, poprawiająca widzenie o zmroku i dbająca o ładny koloryt skóry oraz witamina D, zapobiegająca krzywicy u dzieci i osteoporozie u dorosłych.

Nasiona słonecznika poprawiają pracę systemu immunologicznego, wspomagają profilaktykę chorób serca i niwelują poziom stresu. Są bogate w witaminę E oraz kwas foliowy, a to połączenie jest idealnym zestawem dla układów: krążenia i nerwowego. Są popularną i smakowitą przekąską.

Słonecznik jest również jednym z najbogatszych źródeł witaminy B6 odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększającej odporność organizmu, łagodzącej skutki uboczne leków, zapobiegającej zespołom napięcia przedmiesiączkowego, pomagającej zwalczać ból i działającej odmładzająco. Ze względu na dużą zawartość witaminy E, spożywaniu słonecznika w codziennej diecie przypisuje się profilaktyczne działanie w chorobach serca, obniżaniu poziomu cholesterolu, a także zmniejszaniu ryzyka powstawania raka jelita grubego.

Pestki słonecznika zawierają też wapń wzmacniający zęby i kości oraz chroniący serce i łagodzący objawy alergii. W nasionach słonecznika są też: żelazo, niezbędne w procesie rozprowadzania tlenu do wszystkich komórek ciała, oraz potas obniżający ciśnienie krwi wskazane więc dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze.

Składniki na formę 23 cm średnicy:

  • 300 gr ziaren słonecznika
  • 2-3 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka orzechów (można dodać więcej)

Formę wysmarować masłem (dno i boki).

Słonecznik uprażyć na patelni na lekko złoty kolor, można też upiec w piekarniku. W tym celu słonecznik podzielić na pół i każdą część wysypać na blaszki od piekarnika w 190 st z termoobiegiem, po 5 min wyjąć blaszki, słonecznik zamieszać i znów włożyć na 5 min (czyli w sumie piec 10 min). Po tym czasie słonecznik przełożyć do malaksera z ostrzami, dodać 2 łyżki rozpuszczonego masła, dodać ekstrakt, mielić przez kilkanaście minut do otrzymania gładkiego kremu. Sprawdzić między palcami czy są grudki, jeżeli tak to mielić nadal, jeżeli przełożyć do miski lub zmienić końcówkę malaksera na mieszającą.

Cukier, wodę i miód umieścić w garnuszku z grubym dnem. Umocować termometr cukierniczy. Gotować na średnio wysokiej mocy palnika przez około 10 min aż syrop cukrowy osiągnie temperaturę 115 st. (soft ball). Gdy syrop osiągnie podaną temperaturę natychmiast ściągnąć garnek z palnika. Syrop powoli wlewać do zmielonych ziaren słonecznika, mieszać 2-3 minuty, aż masa zgęstnieje, dodać orzechy, wymieszać, przełożyć do formy. Ostudzić do temperatury pokojowej, następnie schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Wyjąć pokroić i podawać.

Smacznego!