Domowe wafelki Kinder Bueno

Domowe wafelki Kinder Bueno

mojprzepisna.pl | Domowe wafelki Kinder Bueno

Pyszne wafelki przypominające w smaku wafelki Kinder Bueno. Dla mnie smakują wyśmienicie, sam krem bardzo mi smakował,  a jak jeszcze doszły wafle i czekolada, niebo w gębie. Wafelki są dość zdrowe jak na tego typu słodycze, zawierają miód, mleko, czekoladę i oczywiście orzechy, myślę że dzieciom będą smakować. Ja dziś się przekonam bo wiozę je do moich bratanków 🙂 Same wafle robi się szybko, natomiast trochę roboty jest z kremem, ale czego się nie robi dla uśmiechu dziecka :). Krem najlepiej wykonać dzień wcześniej. Krem Kinder Bueno jest zrobiony z tego przepisu Domowy krem Kinder Bueno.

Składniki na jedno opakowanie wafli kwadratowych około 30 cm na 30 cm:

Składniki na krem:

  • 100 gr orzechów laskowych
  • 120 gr masła
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • pół szklanki mleka zwykłego
  • 120 ml miodu
  • 200 gr śmietany 30% lub 36% schłodzonej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Orzechy podprażyć na suchej patelni, ostudzić, usunąć brązowe skórki (umieścić między dwoma kawałkami materiału i mocno o siebie ocierać).

Orzechy umieścić w malakserze i mielić parę minut na mokrą miazgę/pastę (im drobniej tym lepiej), dodać mleko, masło, zmielić, dodać mleko w proszku, miód, zmielić, dodać ekstrakt zmielić.

Śmietanę ubić prawie na sztywną masę, łyżka po łyżce, cały czas miksując na małych obrotach dodawać masę orzechową, zmiksować tylko do połączenia. Przełożyć do szczelnego pojemnika. Wstawić do lodówki, aby się przegryzło na 12 godzin.

Składniki pozostałe:

  • 1 opakowanie wafli
  • 100 gr czekolady (mlecznej, białej lub gorzkiej (u mnie gorzka))
  • 100 gr śmietanki 30%

Każdy wafel z dwóch stron lub z jednej (jak kto woli) posmarować cieniutką warstwą czekolady, wstawić na 30 min do lodówki (uwaga żeby się nie połamały).

Wafle wyjąć z lodówki. Pierwszy wafel położyć na arkuszu papieru do pieczenia lub na desce do krojenia. Krem podzielić na 3 lub 4 części, w zależności od tego ile wafli jest w opakowaniu (u mnie były 4, więc podzieliłam na 3 części). Rozsmarować krem równo, położyć drugi wafel, posmarować kremem, położyć trzeci wafel, rozsmarować krem, położyć czwarty wafel, od góry posmarować czekoladą. Pokroić na 3 cm paski o długości około 9-10 cm, najlepiej nożem z piłką. Podawać, im szybciej tym lepiej 😉 Mają być chrupiące.

Jak wszystkiego nie zjecie… w co wątpię, można włożyć do szczelnego pojemniczka, przechowywać w lodówce max 2 dni, później mleko i śmietana mogą być już nieświeże.

Smacznego!

Domowe wafelki Kinder Bueno
Domowe wafelki Kinder Bueno
Domowe wafelki Kinder Bueno
Domowe wafelki Kinder Bueno
Domowe wafelki Kinder Bueno
Domowe wafelki Kinder Bueno