Domowy wegański sos karmelowy, karmel vel toffee

mojprzepisna.pl | Domowy wegański sos karmelowy, karmel vel toffee

W ramach kilku eksperymentów w kuchni powstał świetny sos karmelowy inaczej zwany toffee. Mój jest bardzo gęsty, idealny jako polewa do ciast, ponieważ w niewielkim stopniu spływa. Na dodatek jest bez mleczny (ze względu na synka), a w tym przypadku również wegański. Inspiracja Moje Wypieki.

Składniki na 300 ml sosu:

  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1/4 szklanki wody w temperaturze pokojowej
  • 150 gr śmietanki kokosowej (u mnie 3/4 Vitasia, puszka 400 ml) *
  • 50 gr masła roślinnego (u mnie Planta) w temperaturze pokojowej *
  • dwie szczypty soli (wedle upodobań)

W małym garnuszku z bardzo grubym dnem umieścić cukier oraz wodę, wymieszać. Moc palnika ustawić na 6 (w skali od 1 do 9), gotować 20 min, nie mieszając ani razu, do momentu, aż masa będzie miała bursztynowy – jasnobrązowy kolor oraz temperaturę 170 st. Gdy karmel osiągnie temperaturę 170 st. i będzie miał odpowiedni kolor, należy natychmiast zdjąć z palnika, dodać śmietanę, masło i ewentualnie sól, energicznie wymieszać, znów postawić na palnik, pogotować około 1 min. Zdjąć z palnika, wystudzić do temperatury pokojowej. Polewać ciasta czy inne desery.

Jeżeli chcecie szybko wystudzić sos karmelowy, możecie garnuszek z sosem włożyć do większego garnka z zimną wodą lub postawić na zimnej podłodze, sprawdzi się tu również zimna płyta chodnikowa, na przykład granitowa, zakupiona w tym sklepie Granit Kostrza http://www.granit-kostrza.pl/.

Uwaga!

Podczas procesu stapiania nie należy powiększać czy zmniejszać ognia pod garnuszkiem, ale od początku ustawić ogień na średni płomień – nie za mocny i nie za słaby. Trzeba też pilnować garnuszka – zaglądać do niego, bo może się okazać, że karmel zrobi się szybciej, karmel bardzo szybko ze złotego przepala się czarny, kilka razy tego doświadczyłam. Wówczas taki spalony karmel nie nadaje się już do niczego, nie warto dodawać do niego śmietany czy masła, bo będzie gorzki smak.

*śmietankę kokosową można kupić w sklepie lub uzyskać w następujący sposób. Puszkę z mlekiem kokosowym umieścić w lodówce na kilka godzin lub całą noc, nie wstrząsać, delikatnie otworzyć, zrobić dwie dziurki, wylać bezbarwny płyn, to co zostanie w puszce to własnie śmietanka kokosowa, odmierzyć potrzebną ilość. Jeżeli chcemy aby sos był bardziej lejący dodajemy więcej śmietanka, jeżeli ma być bardziej gęsty dodajemy mniej śmietanki.

Dla osób jedzących produkty pochodzenia zwierzęcego, śmietankę kokosową można zastąpić zwykłą śmietaną 30%, masło roślinne można zastąpić zwykłym masłem o zawartości 82% tłuszczu.

Powodzenia i smacznego!

Domowy wegański karmel vel toffee
Domowy wegański karmel vel toffee
  • Bomba kaloryczna za którą na szczęście nie przepadam 🙂

  • gin

    Mmm, karmel… 🙂