Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem

mojprzepisna.pl | Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem

Dziś przepis na pyszne, bezproblemowe rogaliki drożdżowe. U mnie wersja z jabłkiem, ale możecie włożyć kostkę czekolady, gruby plasterek banana, kawałek śliwki, moreli czy ulubiony dżem czy twarożek. Puszyste, mięciutkie, świeże również następnego dnia. Zapraszam!

Składniki na 32 rogaliki wielkości małego jabłka:

  • 500 g mąki pszennej typ 650 dodatkowo do podsypania oraz obtaczania jabłek w mące
  • 250 ml letniego mleka (u mnie sojowe)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3 jajka rozmiar L
  • 60 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 małe jabłka
  • 1 jajko do posmarowania
  • migdały do posypania

Do dużej miski wsypać mąkę, w środku mąki zrobić dołek. W miseczce rozbełtać jajka, dodać mleko, cukier, drożdże, sól, wymieszać, do rozpuszczenia drożdży. Do mąki wlać mleko z drożdżami, wyrobić ciasto, na gładkie i elastyczne. Ja wyrabiam w robocie z hakiem do drożdżowego przez minimum 10 min na średnich obrotach. Ciasto będzie się kleić, ale tak ma być. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (może to zająć od 30 min od nawet 2 godzin).

W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda, każdą połówkę podzielić na 4 półksiężyce. Lekko posypać mąką z dwóch stron.

Wyrośnięte ciasto, mocno walnąć o oprószony mąka blat, w celu odgazowania. Jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować do duży okrąg o średnicy około 40-50 cm. Okrąg podzielić na 32 trójkąty. Na każdy trójkąt, u jego podstawy, kłaść kawałek jabłka. Zawijać lekko trzymając za wierzchołek trójkąta. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 2-3 cm odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić  do ponownego wyrastania, około 30 min do 1 godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie w małej miseczce rozbełtać jajko. Każdego rogaliki delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Oprószyć migdałami.

Piec w piekarniku (grzałka góra-dół) rozgrzanym do 200 st. przez 20 min, do rumianego koloru.

Po całkowitym ostudzeniu można przełożyć do strunowego woreczka i w ten sposób przechowywać, zachowują świeżość do 3 dni.

Smacznego!

Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem
Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem
Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem
Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem
Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem
Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem
  • Mniam 🙂 Rzadko mam okazję jeść je z jabłkami, zazwyczaj są to wiśnie 🙂