Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym

mojprzepisna.pl | Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym

Dziś przepis na genialne drożdżówki, naprawdę genialne. Wilgotne, z dużą ilością budyniu, nieprzesłodzone, z świetnym pomarańczowym aromatem. Ich słodycz złamana jest przez kwaskowatą porzeczkę. Takich drożdżówek nawet u p. Gessler nie znajdziecie ;-). Wykonuje się je standardowo, jak wszystkie drożdżowe wypieki, różnica polega na formowaniu bułeczek. Inspirację czerpałam z blogu Moje Wypieki, od siebie zamieniłam część mleka na sok, dodałam skórkę z pomarańczy oraz zmniejszyłam ilość cukru w budyniu, dałam też trochę dżemu porzeczkowego. Serdecznie polecam!

Składniki na 12 dużych bułek:

  • 500 gr mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • 25 gr świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 60 gr masła, rozpuszczone
  • 2 jajka (u mnie rozmiar L)
  • 3 łyżki cukru
  • 50 ml śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 białko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, dodać jajka, dodać dwie kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 500 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min.

Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól, śmietanę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, lśniące, elastyczne, jednolite (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto można wyrobić ręcznie, mi to zajęło około 20 min bardzo intensywnego wyrabiania. Z początku ciasto bardzo się kleiło, a pod koniec wyrabiania już tylko troszeczkę kleiło się do rąk, nie dosypywałam mąki podczas wyrabiania*. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do podwojenia objętości (trwa to zazwyczaj od 0,5 godziny do 2,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Z całego ciasto odjąć 250 gr. Blat posypać mąką. Rozwałkować na wielkość formy u mnie 37 na 25. Rozwałkowane ciasto przełożyć na dno formy. Blat posypać mąką. Resztę ciasta rozwałkować na kwadrat o boku 40 cm. Na ciasto wyłożyć dżem, równomiernie rozsmarować, zostawiając po 3 cm z każdej strony bez dżemu. Następnie wyłożyć budyń, rozsmarować, również zostawiając margines 3 cm z każdej strony. Ciasto zwinąć jak dywan. Pokroić na 12 równych części. Przełożyć rozcięciem do góry na formę z ciastem. Każdą bułeczkę posmarować białkiem za pomocą pędzelka. Odstawiać w ciepłe miejsce do napuszenia, przykryte ściereczką (np. 30 min). Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st., piec 25-30 min. Gdy zaczną się zbytnio rumienić, należy wstawić blaszkę od piekarnika od góry lub przykryć bułeczki folią aluminiową. Bułeczki wyjąć, ostudzić na kratce.

Budyń pomarańczowy

  • 455 ml mleka
  • sok z 1 pomarańczy (u mnie 95 ml)
  • 25 g masła
  • 14 łyżki cukru waniliowego
  • 60 g mąki pszennej
  • 50 g mąki lub skrobi ziemniaczanej
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego

Pomarańczę wyszorować, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Sok dodać do mleka, aby w sumie było 550 ml. W garnku z grubym dnem odmierzyć 300 ml mleka z sokiem, dodać masło i cukier, zagotować. Resztę mleka zmiksować z mąkami, żółtkami, skórką z pomarańczy. Na gotujące się mleko, stróżką wlewać mieszankę mleka z mąkami i żółtkami, cały czas mieszając rózgą kuchenną. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Cały czas trzymać na palniku, jak zacznie lekko pyrkać, gotować jeszcze 2 min. Wyłączyć gaz, przykryć folią, tak aby dotykała budyniu, lekko ostudzić (można garnek umieścić w większym garnku wypełnionym lodowatą wodą).

*Obowiązkowo ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione, nie może kleić się do rąk, w przeciwnym wypadku nie będziemy mogli go rozwałkować, a później zawinąć.

Smacznego!

Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym
Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym
Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym
Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym
Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym
Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym
Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym
Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym
  • gin

    Przepadam za tak uformowanym drożdżowym ciastem 🙂
    To nadzienie musiało być wyjątkowo pyszne 🙂