dynia_na_zime_mojprzepisna.pl

Dynia na zimę wraz z poradami

mojprzepisna | Dynia na zimę

Ostatnia sobota upłynęła nam pod znakiem DYNI. Kupiliśmy 4* dorodne sztuki i jak co roku, przerabialiśmy je na przetwory. Kupiliśmy 4 różne rodzaje żeby mieć rozeznanie, jakie są najsmaczniejsze. Moja subiektywna ocena, wygląda tak:

  1. Francuska, bo ma mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor.
  2. Hokkaido, bo jest aromatyczna, ma mało pestek i idealnie nada się do ciasta drożdżowego czy innych ciast ze względu na to, że jest mniej soczysta od innych odmian, a jednocześnie ma bardzo intensywny kolor i fajny smak.
  3. Zwykła, pomarańczowa, bardzo smaczna, ładny kolor, niestety mniej intensywny od poprzednich, ma niewiele miąższu, dużo pestek.
  4. Dynia zielona (w środku jest żółta), najmniej aromatyczna, i z dużą ilością pestek, dobra na zupę dyniową lub jako uzupełnienie do zup przecierowych (wypełniacz).

Składniki:

  • Dynia 3-4 kg
  • Około 8 słoików po 300 ml, wyszorowanych i wyparzonych

Przygotować słoiki. Najpierw dokładnie umyć = wyszorować, następnie wyparzyć wrzątkiem lub w piekarniku. Można też umyć w zmywarce w 60 st lub w wyższej temperaturze. Wyparzanie w piekarniku wygląda tak: Piekarnik nagrzać do piekarnik do 110 st i „piec” same słoiki, bez zakrętek, przez 20 min. Słoki wyjąć, zakręcić wyparzonymi zakrętkami, aby nie dostały się żadne brudy.

Należy pamiętać że zarówno słoiki jak i zakrętki przed nałożeniem produktów do pasteryzacji mają być suche i sterylne. Ponadto zakrętki, muszą być idealnie dopasowane do słoików. Ja zawsze sprawdzam każdy słoik i zakrętkę przed nałożeniem przetworów. Sprawdzam to w ten sposób, że próbuje zakręcić słoik, bardzo mocno – z całych sił – (tu przyda są facet ), jeżeli zakrętka i słoik są dobre to w pewnym momencie nie da się już dalej kręcić, jeżeli nie są dopasowane, wówczas gwint się przekręca i z pewnym oporem, ale jednak, da się kręcić w nieskończoność, taka zakrętka nadaje się tylko do wyrzucenia, nie używajcie jej do przetworów.

Jak już mamy przygotowane słoiki. Należy dynie dokładnie umyć. Pokroić na 8 kawałków lub więcej (ja dynię o wadze 4 kg kroję na 16 kawałków – półksiężyców) (w krojeniu przyda się facet, bo dynie potrafią być twarde).
Piekarnik nagrzać do 170 st., ** dynie poukładać na blaszce od piekarnika skórką do dołu, wydrążyć z gniazd nasiennych. Piec do miękkości od 45 min do godziny z termoobiegiem.

Po tym czasie blaszkę z dyniami wyjąć. Ostudzić, Obrać ze skórki. Przełożyć do garnka, zmielić blenderem na gładką masę ***. Sok, który powstał podczas pieczenia trzeba wylać.
Puree zagotować na małym ogniu****, doprowadzić do wrzenia, uwaga dynia lubi bulgotać , więc lepiej podgrzewać pod uchyloną pokrywką. Koniecznie na małym ogniu, bo dynia niekiedy lubi się przypalić. W przypadku odmian wodnistych gotować do momentu aż woda zredukuje się o 1/3.  Wrzącą dynię przekładać do słoików, natychmiast zakręcać (tu również przyda się facet). Odwracać do góry dnem, ustawiać w pojemniku. Ja na wszelki wypadek wstawiam słoiki do pasteryzacji na 60 min do rozgrzanego do 120 st. piekarnika. Później wyjmuje, odwracam do góry dnem, przykrywam kocem, odstawiam do całkowitego osuszenia, następnie przenoszę do spiżarni, na wszelki wypadek ustawiam  słoiki w pojemniku, na wypadek gdyby jakiś pękł.

Puree z dyni idealnie nadaje się do zupy dyniowej, robiłam też z niego niby pączki z lukrem pomarańczowym, sernik dyniowy i ciasto drożdżowe. Do dyni fajnie pasują takie przyprawy jak: cynamon, ziele angielskie, kminek, goździki, gałka muszkatołowa.

*Aktualizacja, w 2015 roku zakupiłam 10 kg dyni piżmowej, i od tej chwili będę kupować tylką ją, ma najmniej pestek, dużo miąższu, mało wody, idealna do słoików na zimę.

**Podczas pieczenia, warto przykryć dynię od góry folią aluminiową, aby nam się nie przyrumieniła, bo będzie gorzkawa.

***W przypadku braku blendera najlepiej dynię mielić w maszynce do mielenia mięsa.

**** Alternatywny sposób pasteryzacji to: przełożyć puree do słoików, dokładnie zakręcić, umieścić w garnku wypełnionym zimną wodą, wlaną do wysokości 3/4 słoików, gotować na małym ogniu, 20 min od momentu zagotowania wody. Słoiki nie mogą się stykać bo będą drgać i same się odkręcać, mogą się potłuc. Na dnie garnka należy położyć ściereczkę, aby zminimalizować drgania. Po tym czasie słoiki wyjąć, odwrócić do góry dnem, przykryć ręcznikiem itp.

Smacznego!

dynia_na_zime_mojprzepisna.pl
dynia_na_zime_mojprzepisna.pl
dynia_na_zime_mojprzepisna.pl
dynia_na_zime_mojprzepisna.pl