Ekstrakt miętowy

mojprzepisna.pl | Ekstrakt miętowy

W związku z tym, że u mnie mięty w bród, postanowiłam zrobić ekstrakt miętowy, a nóż się przyda do jakieś tortu z nasączem miętowym 🙂 Ja użyłam mięty z działki mojej mamy, z dala od miasta i zanieczyszczeń, Wam polecam zrobić to samo. Przepis jest z tej strony.

Składniki na 250 ml:

  • 250 ml wódki
  • dwie garści świeżej mięty

Miętę, 20-30 gałązek, dokładnie opłukać w zimnej wodzie. Oberwać listki, ale te zdrowe i dorodne, mięsiste. Porwać na kawałki, zalać wódka. Wszystkie liście muszą być zanurzone w wódce jeżeli tak nie jest, trzeba słoiczkiem wstrząsnąć. Przełożyć do czystego i wyparzonego słoiczka. Odstawić na miesiąc do naciągnięcia, po tym czasie, miętę dokładnie odcedzić np. na gazie. Liście wyrzucić, a ekstrakt wlać do buteleczki, szczelnie zakręcić, przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu, np. w szafce czy spiżarni.

Ekstrakt miętowy
Ekstrakt miętowy