Genialne kotlety gryczane z mięsem z zupy

Genialne kotlety gryczane z mięsem z zupy

​Genialne kotlety gryczane z mięsem z zupy:

  • 500 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 300 g gotowanego mięsa bez kości
  • 200 g zesmażonych pieczarek
  • 200 g starego żółtego sera
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • Zmielone siemię lniane do panierowania około 3 łyżki
  • Olej do smażenia

Wykonanie:

Mięso zrgubnie pokroić, dodać kaszę wszystko razem delikatnie zmielić blenderem ręcznym, tak aby masa się kleiła. Dodać pieczarki, ser, przyprawy, czosnek, natkę, wymieszać, ugnieść tak aby się kleiło. Formować małe kulki, wielkości małego jabłka, spłaszczać, panierować w siemieniu. Patelnię rozgrzać, nalać olej, rozgrzać, smażyć kotlety po 5 min z dwóch stron, na 6 mocy palnika (6/9), na złoty kolor, uwaga, mogą się delikatnie kruszyć, więc delikatnie obracać szpatułką.

Smacznego!

Genialne kotlety gryczane z mięsem z zupy
Genialne kotlety gryczane z mięsem z zupy
Genialne kotlety gryczane z mięsem z zupy