Jak upiec idealną bezę Pavlovą

mojprzepisna.pl | Jak upiec idealną bezę Pavlovą

Kilka wskazówek, które ja wykorzystuje podczas pieczenia bezy Pavlova, może i wam się przydadzą.

  1. Ponoć Pavlova zawsze pęka, więc nie przejmujcie się.
  2. Jeżeli zdarzy się, że beza nie wyrośnie do góry, znaczy że niedokładnie został wmiksowany cukier czyli, że białka z cukrem były za krótko miksowane (w bezie zostały kryształki cukru). Aby sprawdzić czy cukier całkowicie się rozpuścił, podczas miksowania, sprawdzamy rozcierając białka między palcami, jeżeli są wyczuwalne kryształki cukru, wówczas miksujemy dalej, do momentu całkowitego rozpuszczenia. Ja między kolejnymi łyżkami cukru miksuje mikserem planetarnym na najwyższych obrotach całą 1 minutę, przy mikserze ręcznym czas może być nawet 2 minuty. Innym powodem może być to, że białka przed dodaniem cukru były już przebite.
  3. Najlepszy cukier do robienia bezy to Cukier drobny do wypieków.
  4. Pavlova zawsze rośnie do góry i na boki.
  5. Pavlovy nie pieczemy w tortownicy, ani żadnej formie, po prostu na blaszce od piekarnika wykładamy papier do pieczenie i na to wykładamy masę bezową.
  6. Jeżeli zauważymy, że baza zbytnio się rumieni już na samym początku pieczenia, trzeba zmniejszyć temperaturę w piekarniku i obserwować, jeżeli nadal zbyt mocno się rumieni, znów zmniejszyć. Można oczywiście przykryć bezę od góry folią aluminiową.
  7. Białka muszą być w temperaturze pokojowej, w przeciwnym wypadku jest ryzyko, że cukier będzie się bardzo długo rozpuszczał w białkach i w rezultacie się do końca nie rozpuści.
  8. Miska w której ubijamy powinna być metalowa lub szklana, plastikowa niekoniecznie, miska MUSI BYĆ czysta, umyta w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń i wytarta do sucha ręcznikiem papierowym.
  9. Pavlovą jak inne bez najlepiej piec z termoobiegiem, pamiętajcie jednak, że termoobieg powoduje zwiększenie temp. w piekarniku, więc jeśli w przepisie jest napisane „piec w 180 st.”, a my chcemy piec z termoobiegiem, wówczas ustawiamy piekarnik na temperaturę 165 st lub na 170 st.
  10. Pavlovą pieczemy przez 5 min w wysokiej temperaturze (około 180 st), a później suszymy w niższej (około 100 st.).

Powodzenia, liczę na Wasze uwagi 🙂