Kajmakowe love

mojprzepisna.pl | Kajmakowe love
Nazwa robocza: Bananowy jest …

Ciasto powstało w mojej głowie po przejrzeniu zawartości lodówki 🙂
Jest to biszkopt przekładany masą kajmakową, bananami, bitą śmietanką i kremówką kajmakową. Ciasto dla wielbicieli kremowych smaków. Ciasto trochę podobne do Banoffee pie, ale nie do końca. Moja wersja jest lżejsza.

Składniki na tortownicę 21 cm:

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki i 1 łyżeczka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mikser wyłączyć. Mąki przesiać stopniowo do ubitych jaj cały czas delikatnie mieszając szpatułką. Następnie znów przesiać trochę mąk delikatnie wymieszać itd. Ja robię w ten sposób, że jedną ręką ciągle mieszam mieszankę jajeczną szpatułką a drugą ręką przesiewam mąki – wtedy mamy gwarancję, że biszkopt nie opadnie, będzie puszysty i wysoki. W przypadku gdybyśmy miksowali mikserem (nawet na najniższych obrotach), biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 20 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 blaty (będą cienkie, około 0,5 cm ale takie mają być).

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.

Krem śmietankowy:

  • 330 ml śmietany 30% mocno schłodzone
  • 250 gr serka mascarpone mocno schłodzonego
  • 4 małe banany
  • 400 gr kajmaku (1 puszka)
  • kakao
  • 20 ml soku z cytryny

W misie miksera umieścić śmietanę i mascarpone, ubić na sztywny krem.
Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć na parterze, posmarować cienką warstwą kajmaku (ok 1/4 puszki). Banany pokroić w plastry, skropić sokiem, połowę z nich (czyli 2 banany) poukładać na rozsmarowanym kajmaku. Wyłożyć połowę kremu śmietankowego na banany, równo rozsmarować.

Drugi blat również posmarować kajmakiem (ok 1/4 puszki), odwrócić tak aby strona posmarowana kajmakiem stykała się z kremem śmietankowym. Z drugiej strony blat też posmarować kajmakiem (ok i 1/4 puszki). Poukładać banany. Udekorować kremem śmietankowo-kajmakowym. Krem śmietankowo-kajmakowym przełożyć do worka cukierniczego zakończonego tylką 1M i udekorować ciasto, wedle uznania. U mnie są to wysokie rozetki.

Krem śmietankowo-kajmakowy
Do pozostałego kajmaku dodać 2 łyżki kremu śmietankowego, wymieszać, nie musi być bardzo dokładnie. Następnie wmieszać to w resztę kremu śmietankowego. Wyjdzie nam krem śmietankowo-kajmakowy.
Ciasto wstawić do lodówki na  2 godziny. Następnie posypać kakao i podawać.

Smacznego!

Kajmakowe love
Kajmakowe love
Kajmakowe love
Kajmakowe love
Kajmakowe love
Kajmakowe love