Kokosowa rolada z malinami (bez mleka)

mojprzepisna.pl | Kokosowa rolada z malinami (bez mleka)

Moja pierwsza w życiu w pełni udana rolada 🙂 Juppi. Upiekłam ją dla mojego synka, który po prostu uwielbia ciasto biszkoptowe. Miały być biszkopciki, ale podczas wykładania na blaszkę, wszystko zlało się w jeden placek. Postanowiłam więc upiec roladę, a że mój synek jest nadal na diecie bez mlecznej, to rolada musiała być ze śmietaną kokosową. Maliny to miły kwaśny dodatek, który kompensuje słodycz. Przepis na biszkopt, bardzo prosty, ale skuteczny.

Składniki na jedną roladę o długości około 30 cm i średnicy 10 cm:

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka rozmiar L
  • 4 łyżki cukru kryształ
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej

Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 st.

Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty do minimum dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser, stopniowo dodawać po jednej łyżce mąki, wymieszać delikatnie łyżką za każdym razem. Ciasto wyłożyć na blaszkę, wyrównać. Piec 15 min w rozgrzanym piekarniku.

Wyjąć, natychmiast odwrócić na drugą stronę, delikatnie oderwać papier, posypać biszkopt cukrem kryształ, położyć na to czystą ściereczkę lnianą, zawinąć jak dywan wzdłuż dłuższego boku. Odstawić zawinięte do całkowitego ostygnięcia.

Krem kokosowy:

  • 2 puszki mleka kokosowego minimum 20% tłuszczu, każda po 400 g, schłodzonego w lodówce minimum 4 godziny
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1,4 szklanki zimnej wody
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru pudru, lub do smaku
  • kilka garści malin, u mnie mrożone
  • wiórki kokosowe do posypania

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się żelatyny. Ostudzić żelatynę do temp. pokojowej. Z mleka kokosowego odlać wodę kokosową, która zebrała się na dole. Ja robię dwie dziurki słomką do napojów, do samego dna, następnie wylewam jedną z dziurek wodę, będzie jeszcze potrzebna. Śmietanę kokosową przełożyć do miski, dodać cukier miksować kilka minut. Powoli wlewać zimną, ale niezastygniętą żelatynę cały czas miksując na niskich obrotach. Ubita śmietanka kokosowa nie będzie tak sztywna jak śmietana z mleka krowiego. Dodać wiórki kokosowe, zmiksować.

Biszkopt położyć na ściereczce, rozwinąć, nasączyć wodą kokosową. Wyłożyć 4/5 kremu kokosowego, wyrównać, zostawiając 1 cm wolnego biszkoptu bez kremu. Wyłożyć maliny. Biszkopt z kremem zawinąć, jak dywan, wzdłuż dłuższego boku. Ściśle zawinąć roladę, razem ze ściereczką. Odstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia kremu. U mnie po 2 godzinach, można na całą noc.

Roladę wyjąć, rozwinąć ze ściereczki, posmarować kremem boki i wierzch rolady, ułożyć maliny, obsypać boki i wierzch rolady wiórkami kokosowymi. Kroić nożem z piłką. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Kokosowa rolada z malinami (bez mleka)
Kokosowa rolada z malinami (bez mleka)
Kokosowa rolada z malinami (bez mleka)