Kostka wiśniowa

mojprzepisna.pl | Kostka wiśniowa

Ciasto, które zrobiłam na pierwsze urodziny synka. Goście byli zachwyceni i wniebowzięci. W smaku świeże, orzeźwiające, przyjemne, lekko kremowe. Samo ciasto delikatne, lekko kakaowe, puszyste i mięciutkie jak najlepszy biszkopt, ale jednocześnie nie suche. Przepis myślę idealny. Ciasto jest podzielne, idealnie nada się na imprezy bo ładnie się prezentuje, smakuje świetnie i starczy na około 25-35 kawałków, może też spokojnie spełniać funkcję tortu. Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi ze strony Moje wypieki.

Składniki na blachę 23 cm x 33 cm lub odrobinkę większą (ja robiłam w blaszce 25 cm x 38 cm i wyszło mi trochę niskie)

Składniki na kakaowe blaty:

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao (płaskie)
  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków (do białek)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

W misce wymieszać mąkę, proszek i sodę.

Olej, wodę, cukier, kakao umieścić w garnuszku, podgrzać do rozpuszczenia cukru. Ostudzić do temp. pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec łyżka po łyżce dodawać cukier, tylko jak pierwsza łyżka się rozpuści dodawać następną. Dodać wszystkie żółtka, zmiksować. Wyłączyć mikser, wlać czekoladową mieszankę, w 3 turach przesiewać wymieszane składniki suche, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), boków niczym nie smarować. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w temp. 180 st przez 40-45 min lub do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Krem wiśniowy:

  • 800 gr wiśni wydrążonych (mogą być mrożone, mogą być też inne owoce np. maliny, śliwki, truskawki, porzeczki)
  • 500 ml śmietany 30% schłodzonej
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 24 gr żelatyny
  • około 100 ml wrzątku
  • wiśnie do dekoracji (świeże lub z kompotu, lub rozmrożone i osuszone na ręczniku papierowym)

Wiśnie umieścić w garnuszku, zasypać cukrem, zagotować, dodać sok z cytryny. Zmielić blenderem na pure. We wrzątku rozpuścić żelatynę, do żelatyny dodać dwie łyżki wiśni. Wymieszać, żelatynę dodać do pozostałych, gorących wiśni. Wymieszać. Wystudzić do temp. pokojowej, następnie schować do lodówki do lekkiego zgęstnienia, około 30 min, uwaga trzeba pilnować bo szybko gęstnieje.

Do miski wlać śmietanę, ubić na sztywno. Do pure wiśniowego dodawać w 3 turach ubitą śmietanę. Włożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia, uwaga szybko robi się gęsty.

Czekoladowa polewa, zawsze błyszcząca:

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić.

Wykonanie:

Ciasto pokroić na dwa blaty, pierwszy blat położyć na paterze lub talerzu. Wyłożyć 1/3 kremu, położyć drugi blat, wyłożyć 1/3 kremu, resztą kremu posmarować boki ciasta, Polewę delikatnie rozprowadzić na wierzchu ciasta. Udekorować wiśniami. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Kostka wiśniowa
Kostka wiśniowa
Kostka wiśniowa
Kostka wiśniowa
Kostka wiśniowa
Kostka wiśniowa