Marmolada gruszkowo-rabarbarowa

mojprzepisna.pl | Marmolada gruszkowo-rabarbarowa

Robiliście kiedyś dżem lub marmoladę z gruszek? Generalnie troszkę to mdłe i słodkie, prawda? Aby złamać słodycz i dodać odrobinkę ostrzejszego smaczku, wymyśliliśmy z mężem marmoladę gruszkową z rabarbarem. Jest świetna, dobrze wyważona słodycz, dość szybka w przygotowaniu. Rabarbar mieliśmy swój z ogrodu, może wam też uda się go gdzieś jeszcze zdobyć.

Składniki na 20 słoików po około 200 ml:

  • 5 kg gruszek u nas Lukasówka
  • 2,5 kg rabarbaru
  • 1 kg cukru

Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na 2 cm kwadraty, przełożyć do 5 litrowego lub większego garnka z grubym dnem i zasypać 1/2 kg cukru. Odstawić na 1 godzinę pod przykryciem, aby gruszki puściły sok.

Rabarbar umyć, obrać, wyciąć zdrewniałą część przy korzeniu, pociąć na 2 cm kawałki. Przełożyć do 4 litrowego garnka, zasypać pozostałym cukrem. Odstawić na 1 godzinę pod przykryciem, aby rabarbar puścił sok.

Po tym czasie gruszki wstawić na średni gaz, doprowadzić do zagotowania i od momentu zagotowania, gotować jeszcze 10 min, gruszki mają się ledwo gotować czyli pyrkać. Trzeba od czasu do czasu delikatnie przemieszać. Po 10 minutach, zdjąć z gazu, ostudzić całkowicie, jeszcze raz wstawić na gaz, zagotować, gotować na małym ogniu przez 10 min. Całkowicie ostudzić, np. zostawić na noc na blacie, nie przykrywać, żeby woda odparowała.

Rabarbar również wstawić na średni gaz, gotować do momentu, aż ilość soku zredukuje się o 1/3.

Gruszki ponownie wstawić na mały gaz, dodać rabarbar. Zagotować. Cały czas trzymając na gazie napełniać czyste i wyparzone słoiki, tak aby zostawić 0,5 cm wolnej przestrzeni. słoiki mocno zakręcić odwrócić do góry dnem, przykryć kocem, odstawić do całkowitego przestudzenia. Zimne słoiki wstawić do zaciemnionego pomieszczenia.

Smacznego!

Marmolada gruszkowo-rabarbarowa
Marmolada gruszkowo-rabarbarowa
Marmolada gruszkowo-rabarbarowa
Marmolada gruszkowo-rabarbarowa
Marmolada gruszkowo-rabarbarowa
Marmolada gruszkowo-rabarbarowa
Marmolada gruszkowo-rabarbarowa
Marmolada gruszkowo-rabarbarowa
  • Gruszki i rabarbaru jeszcze nie próbowałam, zazwyczaj rabarbar łączę z
    jabłkiem lub truskawkami. Ale chętnie spróbowałabym takiej marmolady :}