Maślane rogaliki

mojprzepisna.pl | Maślane rogaliki

Czasem spełniam kaprysy mojej rodzinki i piekę dla nich wypieki może nie najzdrowsze, ale smaczne, pełne zwykłej mąki pszennej, masła, jajek i mleka. Takie właśnie są Rogaliki maślane, upieczone z myślą o mężu i synku. Rogaliki są puszyste, mięciutkie, maślane, na drugi dzień również są smaczne.

Składniki na 8 dużych rogali:

  • 400-450 g mąki pszennej (u mnie mąka z Lubelli, Luksusowa)
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 całe jajko (rozmiar L)
  • 1 żółtko (rozmiar L)
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g roztopionego i lekko ciepłego masła
  • 1 łyżka mleka (do posmarowania przed pieczeniem)
  • 1 łyżeczka maku (do oprószenia przed pieczeniem)

Do dużej miski przesiać mąkę (najpierw 400 g) i sól, wymieszać. W mniejszej misce wymieszać, drożdże, mleko, jajko, żółtko, cukier. W mące zrobić dołek, wlać mokre składniki, wyrobić ciasto. Ma być gładkie, lśniące i elastyczne, dodać roztopione masło, ponownie wyrobić. Ciasto będzie się lekko kleić do rąk, ale tak ma być, nie należy zbytnio podsypywać mąką, bo wyjdzie zbyt twarde i suche, ja podczas wyrabiania podsypałam 50 g. Ja ciasto wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do drożdżowego. Ciasto odstawić do podwojenia objętości, przykryte folią spożywczą, może to zająć od 1 godziny do 2,5 godziny.

Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na blat wysypany mąką. podzielić na dwie części. Z każdej części uformować okrągły bochenek, rozwałkować na grubość około 0,5 cm, na okrąg o średnicy około 20-30 cm. Okrąg podzielić na 4 trójkąty. Rolować ciasto zaczynając od podstawy trójkąta, lekko trzymając za wierzchołek. Rogaliki układać wierzchołkiem do dołu, aby w czasie pieczenia rogaliki się nie rozprostowały. Rogaliki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach od siebie, ponieważ mocno rosną, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia (około 1 godzinę).

Piekarnik nagrzać do 200 st. (grzałka góra-dól) lub do 190 st z termoobiegiem. Rogaliki przed pieczeniem posmarować mlekiem, oprószyć makiem. Gdy piekarnik jest nagrzany, bezpośrednio przed wstawieniem rogalików, ścianki oraz spód piekarnika spryskać wodą. Wstawić blaszki z rogalikami, znów spryskać wodą ścianki i spód piekarnika. Piec 20 min, po 10 minutach zamienić blaszki miejscami, tak aby wszystkie rogale się równomiernie zarumieniły. Rogaliki wyjąć, ostudzić na kratce. Podawać.

Smacznego!

Maślane rogaliki
Maślane rogaliki
Maślane rogaliki
Maślane rogaliki
Maślane rogaliki
Maślane rogaliki
  • Laura Chołodecka

    smakowite te Twoje rogaliki 🙂

  • Taki rogalik na śniadanko do kawy to byłoby coś 🙂

    • Dziękuję ślicznie, do kawki z domowym dżemikiem i odrobiną masełka, nniam mniam, masz rację !