Maślankowe ciasto z truskawkami

mojprzepisna.pl | Maślankowe ciasto z truskawkami

Jest to najprostsze i najszybsze ciasto jakie w życiu robiłam. Jednocześnie jest bardzo smaczne. Lekkie, puszyste, z dużą ilością owoców. Nie wymaga użycia miksera. Jedyne co trzeba zrobić to parę godzin wcześniej wyjąć mokre składniki z lodówki, wymieszać składniki widelcem, wyłożyć owoce, upiec :). ps. jako, że wolę robić ciasto odmierzając wszystko w gramach składniki macie podane i na gramy i na szklanki :).

Składniki na tortownicę 28 cm:

  • 3 jajka (u mnie małe)
  • 250 gr maślanki (równowartość 1 szklanki)
  • 90 gr oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub z winogron (równowartość pół szklanki)
  • 60-120 gr cukru waniliowego lub zwykłego (równowartość 1/2 szklanki) (ja użyłam 60 gr waniliowego i było mało słodkie)
  • 375 gr mąki pszennej (u mnie tortowa z Lidla, typ 450) (równowartość 2 i 1/2 szklanki)
  • 10 gr proszku do pieczenia lub sody (równowartość 2 łyżeczki)
  • 750 gr owoców (u mnie truskawki, ale mogą być brzoskwinie, morele, śliwki, w zasadzie to chyba wszystkie owoce mogą być :))
  • 20 gr mąki ziemniaczanej lub bułki tartej do posypania owoców
  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

U mnie szklanka ma zawsze pojemność 250 ml.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.

Owoce umyć, oczyścić, odszypułkować (w przypadku truskawek), pozostawić do osuszenia, pokroić na pół, jeżeli są duże, jeżeli małe to pozostawić w całości.

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st. bez termoobiegu lub 160 st. z termoobiegiem.

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia/sodą, przesiać, odłożyć.

Do miski wlać maślankę, wbić jajka, olej, wymieszać widelcem, tylko do połączenia składników, dodać przesiane suche składniki. Wymieszać łyżką, tylko do połączenia, bardzo krótko, ciasto powinno być gęste. Przełożyć do formy, wyrównać, wysypać cienką warstwę bułki tartej lub owoce oprószyć mąką ziemniaczaną. Ułożyć owoce rozcięciami do góry. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45-50 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, 20 min studzić na kratce, zdjąć formę, pozostawić do całkowitego wystudzenia na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Maślankowe ciasto z truskawkami
Maślankowe ciasto z truskawkami
Maślankowe ciasto z truskawkami
Maślankowe ciasto z truskawkami
Maślankowe ciasto z truskawkami
Maślankowe ciasto z truskawkami
Maślankowe ciasto z truskawkami
Maślankowe ciasto z truskawkami
Maślankowe ciasto z truskawkami
Maślankowe ciasto z truskawkami
  • uwielbiam ciasta na maślance, są wilgotniejsze i jakieś takie smaczniejsze niż na mleku :}