Najprostszy tort śmietankowy z truskawkami

mojprzepisna.pl | Najprostszy tort śmietankowy z truskawkami

Tort gotowy w 15 min 🙂 O ile wcześniej upieczecie biszkopty. Na szczęście upieczony biszkopt pięknie się mrozi, więc jak goście pukają do drzwi to myk, myk wyciągacie biszkopt z zamrażarki, ubijacie śmietanę, wrzucacie parę truskawek i gotowe! A goście oczy w słup. Czasem warto trzymać zapasowy kubeczek śmietany kremówki i opakowanie serka mascarpone 🙂

Składniki na tortownicę 20-23 cm (ja robiłam w formie 20 cm):

  • 6 jajek (u mnie rozmiar S)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (u mnie z Biedronki)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.

Piekarnik nagrzać do 160 st.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić.

Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na prawie sztywno. Ubijanie białek należy przerwać kiedy tylko utworzą się sztywne czubki. Nie powinny wyglądać na suche! Po przechyleniu miski, białka mają się wylewać. Partiami, łyżka po łyżce dodawać cukier, kolejną łyżkę dać po ok 2 minutach miksowania, mikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25-35 min w 160 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę z 60 cm. Pozostawić w formie, na kratce, do całkowitego ostudzenia, tj. przy dotknięciu biszkoptu od góry i formy od spodu ma być chłodne. Po ostudzeniu nożykiem lub płaską łopatką oddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, przekroić na 3 blaty nożem strunowym lub nożem do chleba (takim z piłką).

Masa śmietankowa:

  • 200 ml śmietany 30% schłodzonej
  • 250 gr serka mascarpone schłodzonej
  • 1/8 – 1/4 szklanki cukru pudru
  • 600 gr truskawek (najlepiej o podobnym rozmiarze)
  • 5-6 łyżek dżemu truskawkowego

Serek zmiksować, do momentu, aż stanie się miękki i troszkę napuszony. Dodać cukier puder, zmiksować. W drugiej misce zmiksować śmietanę na sztywno. Do ubitego serka, dodać połowę ubitej śmietany, delikatnie wymieszać, dodać resztę śmietany, delikatnie wymieszać. Krem wstawić do lodówki, na czas przygotowywania truskawek.

Truskawki opłukać, odszypułkować, osuszyć, przekroić na pół, jeżeli są bardzo duże to na więcej części.

Na paterę wyłożyć pierwszy blat, posmarować cienką warstwą dżemu, ułożyć truskawki rozcięciami do dołu, szeroką częścią w stronę brzegu, wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować, wyrównać. Wyłożyć drugi blat, posmarować cienką warstwą dżemu, ułożyć truskawki rozcięciami do dołu, wyłożyć 1/2 kremu. Wyłożyć trzeci blat, wyłożyć resztę śmietany, wyrównać. Na śmietanie układać truskawki rozcięciami do góry i szerszą częścią do dołu, na środek ułożyć kilka listków świeżej mięty. Gotowe! Prawda, że proste i szybkie. Kroić nożem z piłką. Przechowywać w lodówce pod kloszem, spożyć do 3 dni od przełożenia.

Smacznego!

Najprostszy tort śmietankowy z truskawkami
Najprostszy tort śmietankowy z truskawkami
Najprostszy tort śmietankowy z truskawkami
Najprostszy tort śmietankowy z truskawkami
Najprostszy tort śmietankowy z truskawkami
Najprostszy tort śmietankowy z truskawkami
Najprostszy tort śmietankowy z truskawkami
Najprostszy tort śmietankowy z truskawkami
  • Niby najprostszy, ale jak cudnie wygląda ! I zapewne tak smakuje 🙂