Nasączenie biszkoptu

mojprzepisna.pl | Nasączenie biszkoptu

Dziś przygotowałam dla Was mały poradnik dotyczący ponczowania, czyli nasączenia biszkoptów.

Ciasto biszkoptowe np. biszkopt rzucany lub biszkopt kakaowy, który później posłuży nam jako blat do tortu dobrze jest nasączyć, aby tort nie wyszedł za suchy. Nie ma reguły na nasączenie ale ja stosuję taką zasadę:

  • Na 1 blat o średnicy 17 cm i wysokości około 2 cm używam około 30 ml ponczu
  • Na 1 blat o średnicy 20 cm i wysokości około 2 cm używam około 45 ml ponczu
  • Na 1 blat o średnicy 23 cm i wysokości około 2 cm używam około 60 ml ponczu
  • Na 1 blat o średnicy 26 cm i wysokości około 2 cm używam około 75 ml ponczu
  • Na 1 blat o średnicy 28 cm wysokości około 2 cm używam około 90 ml ponczu
  • Na 1 blat o średnicy 30 cm wysokości około 2 cm używam około 100 ml ponczu

(1 cm średnicy więcej to 5 ml ponczu więcej)

Poncz można zrobić z:

  • wody + sok z cytryny
  • woda + sok z pomarańczy
  • woda + kompot owocowy
  • woda + kilka kropel olejku
  • woda + wódka + sok z cytryny
  • woda + wódka smakowa
  • wódka smakowa niskoprocentowa (max 20%) np. nalewka wiśniowa, pigwowa, likier kawowy, orzechówka
  • bardzo słaba czarna herbata
  • woda + kawa rozpuszczalna (instant)

Staram się aby biszkopty jasne nasączyć w miarę bezbarwnym płynem, unikam herbaty owocowej czy ciemnych kolorów, bo później biszkopt przyjmuje nieładną barwę. Co innego w przypadku biszkoptu ciemnego – kakaowego, tu jest większa dowolność :).

Uwaga nie warto nasączać zbyt dużo, bo później tort będzie niestabilny.

Poncz musi być o temperaturze pokojowej, nie można nasączać tortu wrzącym czy gorącym ponczem.

Ważne aby do tortów z masą owocową stosować lekkie ponczowanie owocowe jeżeli można to z choćby odrobiną alkoholu, alkohol lekko podkręci smak. Dla tortów orzechowych czy kawowych stosujemy poncz np. orzechowy czy kawowy.

Biszkoptów z dodatkiem oleju nie trzeba nasączać.

Liczę na wasze komentarze jeżeli macie inne doświadczenia, opinie. Serdecznie zapraszam do kontaktu.

Biszkopt rzucany
Biszkopt rzucany
biszkopt_kakaowy_mojprzepisna.pl
Biszkopt kakaowy

Powodzenia!

  • Zawsze miałam problem – czym sączyć biszkopty. A tu proszę, teraz wszystko wiem. Dziękuję!

    • Dziękuję bardzo, cieszę się że wpis się komuś przydał. U mnie był inny problem, zawsze nie wiedziałam ile nasączać, dlatego zrobiłam sobie taką ściągawkę.

  • Dominus88

    Ja lubię nasączać wodą z sokiem z cytryny i z dodatkiem cukru albo miodu. Taki słodko – kwaśny 🙂

  • Klaudia

    Wódka-woda i zapach cytrynowy . Polecam

  • Magdalena Rypel

    a w jakich proporcjach woda do soku z cytryny?

    • Dzień dobry, najlepiej na smak, każdy ma inny poziom kwaśnego smaku, u mnie sok z jednej cytryny na 1 szklankę wody jest ok.

  • Kasia Pstragowska Prokopic

    Bardzo przydatne info