(Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem

mojprzepisna.pl | (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem

Czy u Was też rabarbar rośnie jak wściekły? U nas tak, na dobę chyba z 10 cm przybiera :). Dlatego korzystając z dobrodziejstw natury upiekłam specjalnie dla moich gości ciasto z rabarbarem. Czemu takie niezwykłe, w zasadzie tylko dlatego, że zamiast zwykłej mąki pszennej dałam mieszankę mąk: pszennej z pełnego przemiału, ziemniaczanej i kukurydzianej i gryczanej. Zapytacie po co??? a po to, żeby przekonać się czy to w ogóle jadalne, powoli będę ograniczać pszenicę w naszej diecie, głównie ze względu na synka. I jak wyszło doświadczenie? bardzo pozytywnie, ciasto pięknie wyrosło, nie było żadnego zakalca, ciasto nie było suche, w smaku delikatnie maślane. Bardzo mało słodkie, bo zmniejszyłam ilość cukru trzykrotnie. Masło, jajka muszą być w temp. pokojowej, inaczej z ciasta może wyjść zakalec. Inspiracja Moje Wypieki.

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm lub forma kwadratowa o boku 23 lub 24 cm:

  • 1/2 szklanki mąki razowej pszennej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 gr miękkiego masła (w temp. pokojowej)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500-600 gr rabarbaru pokrojowego w 1 cm kostkę* (ja użyłam rozmrożonego, w tym celu wieczór wcześniej wyjęłam go z zamrażarki u umieściłam na durszlaku, przed dodaniem do ciasta lekko odcisnęłam w dłoniach).
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej do rabarbaru
  • 2 łyżki cukru brązowego do rabarbaru
  • cukier puder do posypania ciasta

Mąki, proszek i sól umieścić wymieszać w miseczce, następnie przesiać.

Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Rabarbar, pokroić w 1 cm kostkę, oprószyć mąką i cukrem brązowym, delikatnie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. bez termoobiegu.

W misie miksera umieścić masło, włączyć na niskie obroty, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Ucierać do momentu aż cukier rozpuści się w maśle, masa zwiększy objętość, stanie się bardziej puszysta (około 10-20 min). Jeżeli ktoś ma mikser planetarny to polecam w tym przypadku użyć końcówki Flexi (takiej w całości zrobionej z silikonu). Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, dodać ekstrakt waniliowy, miksować tylko chwilkę, jajka nie muszą idealnie połączyć się z masłem. Wyłączyć mikser, do masy jajeczno-maślanej dodać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać szpatułką (nie używać miksera, bo ucierane tego bardzo nie lubi), mieszać krótko tylko do połączenia składników szpatułką.

Ciasto przełożyć do formy, wyrównać, na wierzch wysypać rabarbar, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 50 min (do suchego patyczka).

Ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić do lekkiego ostygnięcia, posypać cukrem pudrem. Super smakuje lekko ciepłe.

*mogą być też maliny, porzeczki, jagody, wiśnie, truskawki czy śliwki 🙂

Smacznego!

(Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem
(Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem
(Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem
(Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem
(Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem
(Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem
  • Ależ bym zjadła kawałek! Wygląda przepysznie 🙂

  • Zakochana babeczka

    Jej, ależ nabrałam ochoty na takie ciacho ^^
    Rewelacyjne!