Pancakes

mojprzepisna.pl | Pancakes

Pomysł na szybkie śniadanie. Puszyste placki, smażone bez dodatku tłuszczu. Dla nas klasyczne naleśniki są jednak The Best :). Źródło Kwestia Smaku.

Składniki na ok 20 placków o średnicy około 10-12 cm:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 75 gr rozpuszczonego masła
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru drobnego lub pudru
  • szczypta soli

Do dużej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać cukier, sól, wymieszać. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, dodać mleko, masło, wymieszać. Składniki płynne dodać do suchych, wymieszać rózgą do połączenia. Odstawić na 15 min. Smażyć na średnim ogniu, bez tłuszczu najlepiej w maleńkiej patelni (np. o średnicy 12 cm) (tak żeby wyszły ładne okrągłe placki), ja smażyłam na dużej i wyszły mi trochę niekształtne.

Podawać gorące 🙂

U mnie z miodem z mniszka lekarskiego i borówkami amerykańskimi. Można podawać również z nutellą i truskawkami lub z syropem klonowym.

Smacznego!

Pancakes
Pancakes
Pancakes
Pancakes
Pancakes
Pancakes
Pancakes
Pancakes