Pełnoziarniste bułeczki z dżemem (bezmleczne)

mojprzepisna.pl | Pełnoziarniste bułeczki z dżemem

Miały być zwykłe pszenne ślimaczki, ale że zabrakło zwykłej pszennej mąki, to powstały bułeczki z dodatkiem mąki razowej. Oprócz tego, że są zdrowsze od zwykłych bułeczek, bo zawierają więcej błonnika, to jeszcze są nafaszerowane owocami i nie zawierają cukru (jedynie 2 łyżki miodu). Są puszyste i mięciutkie. Nie zawierają mleka krowiego, ani produktów pochodzących z mleka.

Składniki na 18 bułeczek:

  • 270 gr mąki pszennej typ 650
  • 230 gr mąki pszennej razowej typ 2000 lub 1850
  • 1,5 szklanki letniego mleka roślinnego lub wody
  • 1/3 szklanki oleju (85 ml)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miodu
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • około 500 g dżemu gęstego (u mnie z aronii)
  • białko do posmarowania przed pieczeniem (opcjonalnie)

Wodę/mleko wlać do garnuszka, lekko podgrzać tak żeby były letnie, rozpuścić miód, dodać drożdże oraz 3 czubate łyżki mąki. Wymieszać żeby nie było grudek. odstawić na 10 min., tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczną bąbelkować). Mąki przesiać do misy miksera, dodać rozczyn i resztę składników. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, mięciutkie. Ciasto będzie się kleić do rąk, nie należy się tym jednak przejmować, ani podsypywać mąki. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ja zawsze ostawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 st. po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte.

Przygotować dwie blaszki od piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia.

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, teraz już krótko, ciasto uformować w kulkę. Stolnicę mocno wysypać mąką, rozwałkować ciasto na prostokąt, o długości około 50 cm i szerokości 30 cm. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć równomiernie grubą warstwę dżemu (ok 0,5 cm), zostawiając 2 cm margines z każdej strony, zawinąć jak dywan, wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 18 części. Ja w tym celu używam nitki. Nitkę wkładam pod wałek i ciągnę za dwa końce w przeciwnym kierunku. Bułeczki ułożyć na blaszce w dużych odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 20-30 min.

Piekarnik nagrzać do 190 st.

Po tym czasie posmarować rozbełtanym białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 22 min. do złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika można oprószyć cukrem pudrem. Podawać lekko ciepłe. Najlepiej smakują tego samego dnia. Jeżeli zostaną na dzień następny należy przez 15 sekund odgrzewać je w mikrofalówce, wówczas będą smakować, jak świeżo upieczone.

Smacznego!

Pełnoziarniste bułeczki z dżemem (bezmleczne)
Pełnoziarniste bułeczki z dżemem (bezmleczne)
Pełnoziarniste bułeczki z dżemem (bezmleczne)
Pełnoziarniste bułeczki z dżemem (bezmleczne)
Pełnoziarniste bułeczki z dżemem (bezmleczne)
Pełnoziarniste bułeczki z dżemem (bezmleczne)
  • Tym bardziej że domowe, to sto razy lepiej smakują niż te kupione… 🙂 zgadzam się 🙂