Pierniczki alpejskie

Pierniczki alpejskie

Jak to przed świętami bywa, zabiegana, ciągle jeszcze coś jest do zrobienia 🙂 Bardzo serdeczne życzenia dla Was. Zdrowia i dużo siły i uśmiechu na każdy dzień…

IMG_0996_Przepis na te pierniczki ze zdjęcia z życzeniami, mojej rodzinie te pierniczki smakują i jedli je ze smakiem ale mojego serca niestety nie podbiły. Nie mniej jednak może wam posmakują! Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje wypieki.

1 kg mąki pszennej
8 żółtek
3 białka
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 łyżki kakao
400 gr gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
3 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika
250 g masła
200 g miodu

200 ml dżemu do nadziewania

Dzień przed pieczeniem

W dużej misce wymieszać kakao  z mąką, odstawić.

Miód zagotować z przyprawami, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić – śmietana zwiększy swą objętość.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.

Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

W dniu pieczenia

Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość około 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie.

Piec w temperaturze 180ºC przez 12 minut (w zależności od grubości i wielkości moje były o średnicy około 3 cm i piekłam je około 12 min, były bardzo grube i puchate). Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Do dużej strzykawki (100ml) nabrać dżemu i w każdego pierniczka wstrzykiwać odrobinkę dżemu.

Jeżeli pierniczki mają się błyszczeć przed pieczeniem należy je posmarować roztrzepanym jajkiem.

Smacznego 🙂