Piernik_staropolski

Piernik staropolski (długo dojrzewający)

mojprzepisna.pl | Piernik staropolski

Wiem, wiem powinnam ten przepis podać przed świętami, bo zwykle pierniki piecze się parę/paręnaście dni przed świętami. Ale nie chciałam podać przepisu, którego wcześniej nie upiekę, nie wypróbuje i nie nakarmię rodziny 🙂

Być może przepis przyda Wam się na inną okazję lub po prostu w przyszłym roku. Piernik jest genialny, najlepszy od czasów dzieciństwa, wtedy piernik robiła moja babcia, a nikt nie przebije babcinych wypieków.

Piernik jest wilgotny, lekko słodki, z dnia na dzień lepszy, ma bardzo długi „termin ważności”, po upieczeniu może stać kilka tygodni zawinięty w ściereczkę i nadal będzie smaczny, można go mrozić. Ciasto trzeba przygotować w listopadzie, a upiec na tydzień przed Wigilią. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje wypieki.

Składniki na 3 bardzo duże pierniki około 39 x 26 cm:

  • 500 g miodu naturalnego np. akacjowego
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka (125 ml)
  • pół łyżeczki soli
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)*
  • 1,5 kg powideł śliwkowych lub innych kwaśnych przetworów

11 Listopada (lub wcześniej):

Miód i cukier podgrzać, doprowadzić do wrzenia, dodać masło, zostawić do wystudzenia.

Wystudzoną mieszankę umieścić w misie miksera z hakiem do drożdżowego, dodać mąkę, jajka, przyprawę do piernika, zmiksować, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, dokładnie wyrobić, przełoży do glinianego lub emaliowanego garnka (u mnie emaliowana miska), przykryć ściereczką, wstawić do lodówki.

17-20 grudnia:

Ciasto wyjąć z lodówki, zważyć, podzielić na 3 lub 4 równe części (ja podzieliłam na 3, ale w przyszłym roku zrobię 4 placki, aby były cieńsze i jeszcze bardziej wilgotne).

Przygotować blaszki od piekarnika, wyłożyć dokładnie papierem do pieczenie (piernik lub się kleić do blachy, testowałam).

Każdą część rozwałkować na wielkość blaszki, lekko podsypując mąką. Piec dwie blachy jednocześnie w 170 st z termoobiegiem przez 15-20 min.

Wyjąć przestudzić na płaskiej powierzchni.

Położyć na płaską deskę lub tacę, dżem podzielić na 2 lub 3 części w zależności od tego ile upiekliście blatów (jeżeli 3 blaty to 2 części , jeżeli 4 blaty to 3 części). Przełożyć dżemem placki, na górny placek położyć papier do pieczenia, tackę lub deskę (byleby była większa od placka), na to położyć coś ciężkiego (u mnie 3 bardzo grube i ciężkie deski).

Ma się tak „spłaszczać” przez 2 dni. W dzień podania: np w Wigilię placki pokroić na 3 duże prostokąty i przyozdobić.

Polewa:

  • 150 gr gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki
  • płatki migdałowe

Śmietanę podgrzać w garnuszku, aby była bardzo gorąca, prawie wrząca. Wrzucić połamaną na drobne kawałki czekoladę, odczekać minutę, wymieszać dokładnie by cała czekolada się rozpuściła. Silikonowym pędzelkiem posmarować piernik z 3 stron, posypać płatkami migdałów, lub poszatkowanymi (ale nie mielonymi) orzechami włoskimi.

Smacznego!

ps. surowe ciasto możecie podzielić na 4 części. Z 3 części zrobić piernik staropolski a z 1/4 zrobić pierniczki.

Piernik staropolski
Piernik staropolski
Piernik staropolski
Piernik staropolski
Piernik staropolski
Piernik staropolski