Prosty torcik czekoladowo-śmietankowy z borówkami

mojprzepisna.pl | Prosty torcik czekoladowo-śmietankowy z borówkami

Torcik jaki zrobiłam sobie na imieniny 🙂 Prosty i szybki do wykonania. Czekoladowy biszkopt, przełożony kremem na bazie śmietany i borówek amerykańskich. Biszkopt wykonany jest w inny sposób niż standardowo – jest to biszkopt tzw. genueński. Przepis na biszkopt jest ze strony Moje Wypieki. Krem i dekoracja są mojego pomysłu.

Składniki na tortownicę 20 cm:

  • 6 dużych jajek w temp. pokojowej
  • 150 gr drobnego cukru
  • 150 gr mąki pszennej tortowej
  • 50 gr kakao
  • 40 gr rozpuszczonego masła ostudzonego do temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka włożyć do bardzo ciepłej wody (o temp. około 50-60 st.) na 30 min., muszą się ocieplić. Jajka przełożyć do misy miksera, dodać cukier, miksować do momentu aż jajka zwiększą objętość 3 razy (max 20 min ręcznym i do 10 min planetarnym mikserem na najwyższych obrotach). Wyłączyć mikser. Mąkę przesiać z kakao. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i kakao w 3 turach bardzo delikatnie mieszając, wraz z 3 turą 2 łyżki masy jajecznej dodać do rozpuszczonego masła, wymieszać, dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy, wyrównać.

Piekarnik nagrzać do 175 st. piec 35 min. od suchego patyczka, wyjąć z piekarnika, zrzucić w formie na podłogę z wysokości 50 cm. Pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia, nożykiem delikatnie oddzielić boki biszkoptu od formy. Przekroić na 4 blaty.

Nasączenie:

  • 1/2 szklanki kompot wiśniowy
  • 1/2 szklanki zimnej wody

Wymieszać składniki.

Krem śmietankowy:

  • 400 ml śmietany 30% schłodzonej
  • 250 gr sera mascarpone schłodzonego
  • 500 gr borówek amerykańskich
  • 3 łyżki cukru pudru

Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera, zmiksować na sztywny krem, pod koniec dodać cukier, zmiksować.

Wykonanie:

W zamkniętej tortownicy (o wysokości minimum 8 cm) ułożyć pierwszy blat, nasączyć 1/4 szklanki ponczu, wyłożyć 150 gr borówek, wyłożyć około 1/3 kremu, tak aby przykryły owoce, następnie wyłożyć drugi blat, naponczować, wyłożyć 150 gr borówek, wyłożyć około 1/3 kremu, tak aby przykryły owoce, następnie wyłożyć trzeci blat, naponczować, wyłożyć 150 gr borówek, wyłożyć około 1/3 kremu, tak aby przykryły owoce, wyłożyć czwarty blat, naponczować.

Dekoracja:

  • 80 ml śmietany 30%
  • 50 gr gorzkiej czekolady

Śmietanę doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojoną na kawałki czekoladę. Poczekać 2 minuty, wymieszać dokładnie żeby powstała jednolita masa, ostudzić, wstawić do lodówki, tak aby zaczęła lekko tężeć, ale ma być nadal płynna – około 30 min. Przełożyć do misy miksera i zmiksować na sztywny krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Na blacie wycisnąć rozetki, udekorować borówkami. Tort wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem, zdjąć obręcz, wyrównać boki szpatułką. Kroić nożem z ząbkami. Przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku.

Smacznego!

Prosty torcik czekoladowo-śmietankowy z borówkami
Prosty torcik czekoladowo-śmietankowy z borówkami
Prosty torcik czekoladowo-śmietankowy z borówkami
Prosty torcik czekoladowo-śmietankowy z borówkami
Prosty torcik czekoladowo-śmietankowy z borówkami
Prosty torcik czekoladowo-śmietankowy z borówkami
Prosty torcik czekoladowo-śmietankowy z borówkami
Prosty torcik czekoladowo-śmietankowy z borówkami