Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry

Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry

Jako, że „siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na eksperymenty w kuchni. Troszkę znudził mi się krupnik i pomidorowa, ogórkowa i jarzynowa. Jako alternatywa do nich powstała rozgrzewająca zupa krem z dyni, buraczków i pasty z kolendry. Zupka jest smaczna, aromatyczna i pożywna, dzięki kaszy jaglanej. Dodatkowo dzięki kaszy ma właściwości antywirusowe, ponieważ kasza jaglana zmniejsza stan zapalny błon śluzowych czyli jest dobrym domowym lekarstwem na katar.

Składniki na 2-3 litry zupki:

  • 500 gr mięsa z kością (u mnie kości schabowe)
  • 2 litry zimnej wody
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 10 ziarenek nasion kolendry
  • 3 marchewki
  • 2 buraki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 250 gr puree z pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni
  • 1/4 korzenia selera
  • 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka papryki chili
  • 1/2 łyżeczki imbiru (proszku)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kurkumy

Dodatkowo:

  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (3/4 szklanki suchej kaszy)
  • szczypiorek do dekoracji, drobno pokrojony
  • kwaśna śmietana do podania

Do 3 litrowego garnka włożyć mięso oraz ziele, liście, nasiona kolendry, 1 łyżeczkę soli, zalać zimną woda, zagotować i gotować do miękkości mięsa (u mnie 30 min w szybkowarze).

Warzywa umyć, obrać i pociąć na talarki lub zetrzeć na tarce.

Gdy mięso odchodzi od kości, wywar przelać przez sitko, aby go odszumować i pozbyć się przypraw), następnie sam wywar (bez kości i przypraw) wlać do garnka i zagotować. Na gotujący się wywar dodać surowe warzywa, puree z dyni oraz sypkie przyprawy, gotować na średnim gazie do miękkości warzyw. Zblendować zupkę na jednolity krem. Dodać pastę z kolendry, doprawić solą do smaku, wymieszać. Gorącą zupę podawać z kaszą jaglaną, z odrobiną posiekanego szczypiorku, z kleksem kwaśnej śmietany.

Smacznego!

Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry
Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry
Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry
Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry
  • Smakowity przepis ! iście jesienne połączenie – w sam raz na te okropna pogodę 🙂