Rysiowy sernik wegański z owocami

mojprzepisna.pl | Rysiowy sernik wegański z owocami

Zapraszam na niecodzienny sernik, bo bez sera, jajek, cukru czy glutenu :). Za to z kaszą jaglaną, kakao, bananami i daktylami. Sernik stworzony z myślą o moim synku, który bardzo lubi kaszę jaglaną, zresztą prawie codziennie ją je, nie je natomiast mleka i jego przetworów. Sernik jest przepyszny, kremowy, mocno kakaowy, kasza świetnie imituje biały ser. Masa jaglana bardzo smakowała mi przed pieczeniem, więc po upieczeniu, wyobraźcie sobie – niebo na podniebieniu! Troszkę bazowałam na tym przepisie, ale nie do końca. Na wierzch położyłam porzeczki i śliwki, bo myślę że świetnie się komponują z czekoladowym sernikiem, nie jest to jednak konieczne. Bardzo, bardzo polecam również dla osób, które nie są na żadnej diecie, a zależy im na zdrowym odżywianiu. Przepyszny, zdrowy, mało kaloryczny – Genialny!

Składniki na tortownicę 20 cm:

Do ugotowania kaszy:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (suchego ziarna)
  • 1 szklanka mleka sojowego lub innego
  • 1 i 1/4 szklanki wody

Masa jaglana:

  • 365 gr ugotowanej na sypko kaszy jaglanej, zimnej
  • 300 gr bardzo dojrzałych i słodkich bananów (waga już po obraniu) (u mnie 3 małe banany)
  • 100 – 150 gr daktyli (ja użyłam 100 gr)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki oleju
  • 200 gr porzeczek czerwonych, umytych, osuszonych, pozbawionych szypułek
  • 5 dużych śliwek, umytych, osuszonych i przepołowionych

Kilka godzin wcześniej należy ugotować kaszę jaglaną. 1 szklankę suchego ziarna przesypać na sitko, przepłukiwać wodą, do momentu aż zacznie wypływać czysta, bezbarwna woda, zagotować litr wody, przelać kaszę wrzątkiem. Zagotować 2 i 1/4 szklanki wody pół na pół z mlekiem (u mnie sojowe), na wrzące mleko wsypać przepłukaną kaszę, gotować 20 min pod przykryciem na małej mocy palnika. Wyłączyć palnik. Kasza ma być sypka. Całkowicie ostudzić.

Piekarnik nagrzać do 180 st.

W misie malaksera umieścić wszystkie składniki oprócz porzeczek i śliwek. Zmielić na gładką masę kilka minut. Masa ma być jedwabista, bez grudek czy drobinek. Można też zmielić blenderem ręcznym. Masa ma mieć konsystencję gęstego budyniu, ale łyżka ma nie stać ;).

Masę jaglaną przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć porzeczki, lekko wbić je w sernik, na to wyłożyć połówki śliwek, rozcięciem ku górze.

Piec 1 godzinę w 180 st. Wystudzić w piekarniku. Po wystudzeniu, schować do lodówki na 2-3 godziny. Podawać z sosem czekoladowym.

Smacznego!

Rysiowy sernik wegański z owocami
Rysiowy sernik wegański z owocami
Rysiowy sernik wegański z owocami
Rysiowy sernik wegański z owocami
Rysiowy sernik wegański z owocami
Rysiowy sernik wegański z owocami
  • Katarzyna Szczepańska (Make-Li

    Pysznie!