Sernik na zimno z kaszą jaglaną

Sernik na zimno z kaszą jaglaną

mojprzepisna.pl | Sernik na zimno z kaszą jaglaną

Jeżeli w Nowym Roku chcecie być fit, zdrowi i szczęśliwi, a jednocześnie nie chcecie rezygnować ze słodyczy polecam przepis na Sernik na zimno z kaszą jaglaną. Deser jest pyszny, lekko słodki, kremowy, nie czuć w nim kaszy jaglanej. Zamiast truskawek można użyć innych owoców np. jagód, borówek, porzeczek lub ananasów czy brzoskwiń z puszki.

Składniki na tortownicę 20 cm:

Spód:

  • 100 gr ciastek czekoladowych
  • 30 gr rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka kakao

Wszystkie składniki zmielić/zbeldować, wyłożyć na tortownice o średnicy 20 cm, wyrównać, włożyć do lodówki.

Masa:

  • 300 gr truskawek (mogą być mrożone)
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy *
  • 250 gr mascarpone
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. wrzątku
  • 6 łyżek cukru (lub do smaku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropelek olejku waniliowego

Wszystkie składniki na masę zblednować bardzo dokładnie.

Wyłożyć na spód. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Dekoracja:

  • 10 truskawek pokrojonych na plastry
  • 2 łyżki galaretki truskawkowej rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku

Na schłodzony deser poukładać truskawki i zalać wystudzoną galaretką. Wstawić do lodówki.

Kaszę należy przed ugotowaniem dobrze wypłukać (aż woda będzie czysta) i przelać wrzątkiem wypłukując z niej saponiny, będzie mniej gorzka. Warto kupować kaszę dobrej jakości i świeżą, stara jest bardziej gorzka. Super posmaku nadaje wcześniejsze podprażenie jej na suchej patelni, czuć fajny orzechowy aromat. Gotując kaszę nie mieszamy jej, wystarczy wrzucić ją do wrzątku (proporcje 1:2) palnik na minimum i przykryć pokrywką. Gotować około 20 min.

Smacznego!

Sernik na zimno z kaszą jaglaną
Sernik na zimno z kaszą jaglaną
Sernik na zimno z kaszą jaglaną
Sernik na zimno z kaszą jaglaną