Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona

mojprzepisna.pl | Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona

Co zrobić z dwoma kilogramami jabłek Szara Reneta, a no szarlotkę rzecz jasna. Moja szarlotka jest lekko fit, jako że dodałam miód zamiast cukru, zamieniłam też zwykłą mąkę pszenną na mix mąk: żytniej razową, gryczanej, ziemniaczanej, jaglanej. Ciszę się z tej szarlotki, bo nie dość, że zdrowsza, niż ta ze sklepu, to jeszcze moja rodzinka nie widzi różnicy w smaku, tj. taka na „zdrowszej” mące smakuje im równie dobrze, jak ta na białej mące. Inspiracja Moje Wypieki.

Składniki na blachę 28 na 24 cm:

Ciasto kruche:

  • 300 gr mąki (u mnie mieszana po 100 gr żytniej razowej i ziemniaczanej, 30 gr jaglanej, 70 gr gryczanej)
  • 2 łyżki śmietany
  • 140 gr masła zimnego lub margaryny
  • 1/4 szklanki cukru pudru (u mnie 3 łyżki miodu)
  • 1 jajko (jak robicie z mąki pszennej można dodać tylko samo żółtko)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotować ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, wyrobić ciasto, tak aby uformowało się w kulę. Można też wyrobić ręcznie, wówczas należy mąkę, proszek i cukier posiekać nożem z masłem, coś na kształt kruszonki, dodać jajko, dodać śmietanę krótko wyrobić, tylko do połączenia składników. Podzielić na dwie części, 2/3 i 1/3. Większą część ciasta rozwałkować do wielkości formy, wylepić formę (ja ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wałkuję już formie, lekko podsypując mąka ziemniaczaną), formę z ciastem schować do lodówki na minimum 30 min.  Mniejszą część ciasta spłaszczyć, zawinąć w folię, schować do lodówki na minimum 30 min.

Piekarnik nagrzać do 200 st. Piec ciasto przez 15-20 min, do lekkiego zezłocenia. Wyjąć.

Jabłka:

  • 2 -3 kg jabłek Szara Reneta*
  • 2-3 łyżki cukru pudru (ja pominęłam)
  • 2 garście posiekanych orzechów (ja nie dodawałam)
  • 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki płatków jaglanych lub bułki tartej

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na cienkie 2 mm plastry.

Na podpieczony spód równomiernie wysypać płatki jaglane, wyłożyć jabłka, wyrównać, lekko wgnieść w formę, wyłożyć orzechy (ja nie dawałam). Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub rozwałkować na lekko posypanej mąką ziemniaczaną stolnicy, wykrajać kształty foremką do pierniczków.

Piec 1 godzinę w 160 stopniach bez termoobiegu. Ja ostatnie 20 min piekłam z folią aluminiową od góry, bo ciasto zbytnio się rumieniło.

* Ja robiłam z 2 kg jabłek i ciasto wyszło wysokie, jak zrobicie z 3 kg, wówczas trzeba troszkę zwiększyć wielkość formy. Odmiana jabłek ma znaczenia, inne jabłka zamienią się w papkę podczas pieczenia, a Szara Reneta zachowa kształt.

Smacznego!

Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona
Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona
Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona
Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona
Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona
Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona
Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona
Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona
Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona
Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona
Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona
Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona
  • Prezentuje się wyśmienicie – dużo jabłek, kupiłaś mnie tym od razu 🙂