Torcik kakaowy z frużeliną wiśniową i bitą śmietaną

mojprzepisna.pl | Torcik kakaowy z frużeliną wiśniową i bitą śmietaną

Specjalnie na życzenie mojego męża, który chwilowo ma już dosyć moich wegańskich, zdrowych, bezcukrowych i beztłuszczowych wypieków, który ostatnio nawet zaprotestował, i kiedy zrobiłam wegańską wersję torcika W-Z, to nie zjadł nawet kawałeczka, powstał szybki torcik kakaowy „robiony na kolanie” w 2 godziny. Podstawa to sprawdzony wielokrotnie biszkopt kakaowy, zrobiony na bazie jajek, cukru, mąki pszennej – tortowej, ziemniaczanej i kakao. Krem to ubita śmietana kremówka, z wysoką zawartością tłuszczu, minimum 30%, koniecznie schłodzona. Dodałam też frużelinę wiśniową, aby w torciku były jakieś owocki, możecie dodać dowolny dżem, frużelinę, świeże owoce, czy owoce z syropu.

Składniki na torcik o średnicy 20 cm:

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka, rozmiar L, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki naturalnego kakao

Składniki na krem:

  • 600 ml śmietany 30% schłodzonej w lodówce przynajmniej przez 12 h
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach zimnej wody
  • 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, ja nie dodawałam)
  • 300-400 g frużeliny wiśniowej, patrz przepis tu 
  • kakao do dekoracji
  • kilkanaście malin

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, boków niczym nie smarować, ani nie wykładać papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st. Grzałka góra-dół.

Białka starannie oddzielić od żółtek, białka umieścić w misie miksera, ubić na prawie sztywną pianę. Mikser ustawić na maksymalne obroty. Stopniowo dodawać cukier, między kolejnymi łyżka wsypywanego cukru, miksować za każdym razem około 30 sek-1 min., tak aby cukier dokładnie się rozpuścił. Obroty miksera zmniejszyć, dodawać po jednym żółtku, za każdym razem miksując tylko do połączenia składników. Mikser wyłączyć.

W misce wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao.

Do masy jajecznej przesiać mąki, mieszać szpatułką, delikatnie ale dokładnie, tak aby mąki dokładnie połączyły się z masą jajeczną, mieszać, poruszając szpatułkę od spodu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 min, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika, razem z formą zrzuć na podłogę z wysokości około 60 cm (dzięki temu biszkopt będzie płaski i stabilny). Ciasto wstawić do stygnącego piekarnika, lekko uchylonego. Zimny biszkopt nożykiem oddzielić od formy, przekroić na 3 równe blaty, po około 2 cm grubości.

Przygotować krem.

Żelatynę umieścić w szklance, zalać zimną wodą, odstawić na 4 min do napęcznienia, umieścić w mikrofalówce, podgrzewać na niskiej mocy do rozpuszczenia się żelatyny, żelatyna stanie się prześwitująca i nie będzie widać grudek, odstawić do ostudzenia. Ja wkładam szklankę z żelatyną do naczynia z zimną wodą.

W misie miksera umieścić śmietanę, ubijać do momentu, aż śmietana będzie prawie sztywna. Odłożyć 4 łyżki śmietany, zmieszać z żelatyną. Cały czas miksując na niskich obrotach do ubitej śmietany ciurkiem/bardzo powoli wlewać żelatynę. Dodać cukier, zmiksować. Odłożyć jedną szklankę śmietany, do dekoracji.

Sitko położyć na miseczce, wiśnie przełożyć na sitko, lekko odsączyć wiśnie z sosu.

Do sosu dodać przegotowanej, zimnej wody, tak aby powstało 250 ml ponczu.

Wykonanie:

Blat położyć na paterze, założyć rant od tortownicy, biszkopt nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć połowę wiśni, wyłożyć połowę bitej śmietany. Wyłożyć drugi blat, nasączyć połową ponczu, wyłożyć wiśnie, wyłożyć resztę bitej śmietany. Wyłożyć trzeci blat, nasączyć pozostałym ponczem, posmarować cienką warstwą bitej śmietany. Resztę śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie dużej gwiazdki (Wilton 1 M). Wycisnąć rozetki, najlepiej zaczynając od 4, na przeciwko siebie, następnie kolejne 4 pomiędzy, następnie kolejne 4 pomiędzy, delikatnie oprószyć kakao. Ułożyć maliny na każdej rozetce. Tort schłodzić w lodówce. Przed podaniem zdjąć rant, kroić ostrym nożem zanurzonym na chwilkę we wrzątku. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Torcik kakaowy z frużeliną wiśniową i bitą śmietaną
Torcik kakaowy z frużeliną wiśniową i bitą śmietaną
Torcik kakaowy z frużeliną wiśniową i bitą śmietaną
  • Piękny!
    U mnie sezon urodzinowania właśnie się zaczyna – wszelakie inspiracje mile widziane…
    🙂