Torcik Pavlova z malinami i bitą śmietaną

mojprzepisna.pl | Torcik Pavlova z malinami i bitą śmietaną
Jeżeli piekliście kiedyś Pavlovą z mojego przepisu… to ten jest bardzo podobny. Różnica polega na tym, że teraz masę bezową podzieliłam na dwie części i piekłam troszkę krócej, w niższej temperaturze, no i dałam świeże maliny. Deser ma wielką przewagę nad innymi ciastami, jeżeli nauczymy się go robić to dojdziemy do wniosku, że w stosunku do innych ciast robi się go bardzo szybko i bezproblemowo, poza tym Pavlova robi olbrzymie wrażenie na gościach. Jest nieprzesłodzona, czyli smakuje każdemu, jest lekka jak piórko. Mój mąż mówi że to deser dietetyczny, bo prawie nie zawiera kalorii, trochę się myli, bo przecież cukier w bezie i bita śmietana są kaloryczne… ale na pewno mniej niż tradycyjne ciasto, więc nic tylko jeść 🙂
Składniki na dwa blaty o średnicy 15 cm i 20 cm:
  • 6 białek koniecznie w temp. pokojowej
  • 300 gr cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 500 ml śmietany 30 % schłodzonej
  • 400 gr malin
Nagrzać piekarnik do 180 st.
Przygotować dwie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia, narysować dwa okręgi, jeden o średnicy 15 cm, drugi o średnicy 20 cm.
Białka ubić na sztywno. Uwaga, białka bardzo łatwo przebić, szczególnie jeżeli używacie mikserów planetarnych, dlatego warto co jakiś czas zatrzymać mikser i sprawdzić czy przy przechylaniu miski, białka się nie przesuwają, jeżeli się nie przesuwają natychmiast przestać miksować. Wyspać 1 łyżkę cukru, włączyć mikser na najwyższe obroty, cały cukier ma zostać rozpuszczony (sprawdzamy to organoleptycznie, rozcierając białka między palcami, jeżeli czujemy grudki, nie wsypujemy kolejnej łyżki cukru, tylko nadal miksujemy aż grudek nie będzie), zanim dodamy kolejną łyżkę cukru, nie śpieszmy się, proces dodawania cukru może zająć nawet 20 min (ja miksuję mikserem planetarnym 1 minutę zanim wsypię kolejną łyżkę cukru). Jak już cały cukier zostanie wmiksowany dodać łyżeczkę skrobi i łyżeczkę octu. Zmiksować. Masę podzielić na dwie części. Na jedną blaszkę wyłożyć 1/3 białek, na drugą resztą, uformować kopczyki, jeden o średnicy około 15 cm, drugi 20, za pomocą szpatułki gładzimy bezę od podstawy do góry. Wstawić dwie blachy do nagrzanego do 180 st. piekarnika z włączonym termoobiegiem i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 100-110 st. Piec 1 godzinę. Studzić w zamkniętym piekarniku (około 2-3 godziny).
Po tym czasie śmietanę ubić na sztywno. Większy blat wyłożyć na paterę. Wyłożyć pół ubitej śmietany, wyłożyć 200 gr malin, na to wyłożyć drugi blat, resztę śmietany i resztę malin. Podawać natychmiast.
Smacznego!
Torcik Pavlova z malinami i bitą śmietaną
Torcik Pavlova z malinami i bitą śmietaną 
Torcik Pavlova z malinami i bitą śmietaną
Torcik Pavlova z malinami i bitą śmietaną
Torcik Pavlova z malinami i bitą śmietaną
Torcik Pavlova z malinami i bitą śmietaną
Torcik Pavlova z malinami i bitą śmietaną
Torcik Pavlova z malinami i bitą śmietaną 
Torcik Pavlova z malinami i bitą śmietaną
Torcik Pavlova z malinami i bitą śmietaną