Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami

mojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami

Tort upieczony z okazji 2 urodzin synka – Rysia i narodzin drugiego synka – Jerzyka. Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami. Na kakaowym leciutkim biszkopcie, z kwaskowatym, domowym dżemem porzeczkowym i przepysznym mocno czekoladowym kremem. Gościom i domownikom bardzo, bardzo smakował. Krem można przygotować dzień wcześniej. Polecam!

Składniki na tortownicę 26 cm:

Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek (dużych, rozmiar L, w temperaturze pokojowej)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao

Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i kakao.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, póki pierwsza łyżka cukru się nie rozpuści , nie dodawać kolejnej, dalej ubijać. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając, ale na niskich obrotach. Mikser wyłączyć. Przesiać mąki i kakao do ubitych jaj, delikatnie wymieszać szpatułką lub ręką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 st.  około 25-35 minut, do suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Pozostawić w formie, do całkowitego wystudzenia. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Przekroić na 3 blaty o grubości około 2 cm, każdy.

Krem czekoladowy*:

  • 260 gr gorzkiej czekolady (u mnie 52 % kakao z Biedronki)**
  • 1/4 szklaki wody
  • 2 łyżki wódki, spirytusu lub rumu
  • 1 łyżeczki kawy rozpuszczanej (instant)
  • 2 łyżki kakao naturalne
  • 1 szklanki śmietany 30% (schłodzonej)
  • 2 jajka rozmiar L (żółtka i białka oddzielnie), jajka mają być wyparzone
  • 3 łyżeczki cukru (następnym razem spróbuje pominąć, bo dla mnie i męża tort mógłby być bardziej wytrawny)
  • szczypta soli (nie dawałam)

Czekoladę posiekać na kawałki, wsypać do garnuszka, dodać wodę, wódkę, kakao, kawę, wymieszać. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej czyli: Postawić na większy garnek, w którym gotuje się woda, woda nie powinna dotykać garnka z czekoladą, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady, masa ma być jednolita. Garnuszek z czekoladą zdjąć znad pary. Czekoladę lekko ostudzić.

W misie miksera umieścić dwa żółtka, utrzeć je z cukrem (2 łyżeczki!) na jasny, puszysty krem (kogiel mogiel). Do ubitych żółtek powoli wlewać lekko ostudzoną czekoladę, miksując tylko do połączenia na małych obrotach miksera. W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli na prawie sztywno, pod koniec dodać 1 łyżeczkę cukru, ubić na sztywno. Do czekolady wmieszać delikatnie szpatułką ubite białka, nie miksować, bo białka stracą objętość. W trzeciej misce ubić na sztywno śmietanę. Do masy czekoladowej dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia. Masa wyjdzie lekko płynna. Schować do lodówki, do lekkiego stężenia (po przechyleniu miski, krem nie może się wylewać).

Dodatkowo:

  • 500 gr dżemu porzeczkowego niskosłodzonego lub bez cukru (u nas z czarnej porzeczki, może być też z innych porzeczek, ważne aby był gęsty i kwaśny)
  • owoce do dekoracji

Ganache:

  • 300 gr gorzkiej czekolady powyżej 70 % kakao
  • 150 gr śmietany 30%

Czekoladę siekamy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanę. Studzimy na blacie, ma zgęstnieć ale musi pozostać płynna.

Wykonanie:

Na paterę ułożyć pierwszy blat, posmarować grubą warstwą dżemu, wyłożyć połowę kremu, ułożyć drugi blat, posmarować resztą dżemu, wyłożyć resztę kremu, wyłożyć trzeci blat. Posmarować grubą warstwą boki tortu ganache, następnie górę, wyrównać, ułożyć owoce. Tort warto schłodzić w lodówce 2-3 godziny, aby czekolada zastygła. Gotowe!

* przepis na krem czekoladowy z blogu Moje Wypieki.

** im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym krem wyjdzie bardziej wytrawny, następnym razem spróbuje zrobić ten krem z czekoladą o większej zawartości kakao.

Smacznego!

Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami
  • Smakowity tort ! Kojarzy mi się z takim sielskim niedzielnym popołudniem 🙂

  • gin

    Obłędnie czekoladowy, kusi niesamowicie 🙂