Warkocz drożdżowy na słono

mojprzepisna.pl | Warkocz drożdżowy na słono

Jest to jeden z chlebków, jaki nauczyłam się piec podczas uczestnictwa w warsztatach dotyczących wypiekania chleba zorganizowanych przez firmę Little Chef  gdzie uczyliśmy się piec pyszne bułeczki i chlebki pod okiem Elizy Mórawskiej – autorki wielu książek oraz autorki blogu White Plate. Link do fotorelacji tu.

Chlebek ten cieszył się ogromnym powodzeniem na warsztatach mimo, że było chyba z 8 rodzajów pieczywa, jak nie więcej, to ten, jako jedyny został spałaszowany w całości i to na pniu.

Moja wersja jest odrobinkę zmodyfikowana, ponieważ zamiast pesto dodałam zmieloną paprykę, czosnek i ser żółty, a oryginalny pomysł pochodzi oczywiście z blogu White Plate.

Składniki na warkocz o średnicy 20-23 cm, u mnie forma 23 cm z kominem.

Formę wysmarować masłem i wysypać otrębami.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 200 gr mąki pszennej (u mnie zwykła tortowa)
  • 50 ml wody
  • 50 ml mleka
  • 40 gr miękkiego masła
  • 30 gr świeżych drożdży
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 1/2 lub 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kminku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać, wyłożyć na stolnice posmarowaną olejem lub wysypaną mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek, ciasto będzie się mocno kleić, ale tak ma być, z czasem ciasto będzie się kleić coraz mniej, nie podsypywać mąką. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, potrwa to około godziny, ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto w dotyku jest miękkie jak nóżka niemowlaka 🙂 to słowa Elizy 🙂

W międzyczasie przygotować farsz.

Składniki na farsz:

  • 1 papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 gr sera żółtego
  • 50 gr wydrążonych oliwek (u mnie czarne)

Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmielić , tak żeby było widać malutkie kawałeczki, kosteczka (2 mm na 2 mm) lub jeszcze troszkę drobniej.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, posmarować farszem, zawinąć jak dywan wzdłuż dłuższego boku, zrobić nacięcie wzdłuż, zostawiając 3-4 cm kawałek nieprzekrojony z jednej strony, poprzeplatać walki tak jak byśmy pletli warkocz. Farsz ma być od góry. wstawić do formy. Odstawić na drugie wyrastanie około 40 min.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. piec około 30-40 min. Po upieczeniu lekko przestudzić w formie (około 10 min), następnie wyjąć na kratkę, wystudzić przez 10 min, podawać 🙂

Smacznego!

warkocz-drozdzowy-na-slono-moiprzepisna.pl
warkocz-drozdzowy-na-slono-moiprzepisna.pl
warkocz-drozdzowy-na-slono-moiprzepisna.pl
warkocz-drozdzowy-na-slono-moiprzepisna.pl