Wegańskie bezglutenowe jabłkowe muffiny

mojprzepisna.pl | Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe

  • Bezglutenowe
  • Bez mleka zwięrzęcego
  • Bez jajek
  • Bez cukru
  • Bez kakao
  • Bez orzechów

Macie ochotę na małe co nie co na poniedziałkowe pierwsze lub drugie śniadanko dla dzieci, a może do kawki dla dorosłych. Ja właśnie takie małe co nie co zrobiłam dla swojego synka, ma niecałe dwa lata, a jak się dorwał do muffin to zjadł 3 sztuki! Mi i mężowi też bardzo smakowały, gościom również, tym starszym również 🙂 Są mało słodkie – nie dodałam ani grama cukru, ale mają coś w sobie :). Na drugi dzień są również smaczne i świeże. Inspiracja z blogu Olgi Smile.

Składniki na około 20 muffin:

  • 160 gr kleiku ryżowego lub 16o gr mąki ryżowej (u mnie kleik)
  • 240 gr mąki gryczanej
  • 100 gr mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 jabłka
  • 50 gr niesiarkowanych rodzynek
  • 50 gr niesłodzonych suszonych daktyli
  • 400 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe bez cukru) może być też inne mleko
  • 100 ml oleju roślinnego

Daktyle pokroić, wsypać do miski dodać rodzynki  i zalać mlekiem, namoczyć 30 min po czym blenderem zmielić.

Mąki, sodę, cynamon, sól wymieszać i przesiać, odłożyć.

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, dwa jabłka pokroić na kostkę 5 mm na 5 mm, pozostałe 2 jabłka zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

Do zmielonych daktyli i rodzynek dodać jabłka, olej, wymieszać, dosypywać składniki suche, wymieszać, przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.

Piec w piekarnika nagrzanym do 190 st. 25 min. Wyjąć formę z piekarnika, lekko przestudzić na kartce, muffiny wyjąć z formy. Jeść 🙂 Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.

Smacznego!

Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe
Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe
Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe
Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe
Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe
Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe
Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe
Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe