Wegańskie i bezglutenowe czekoladowe ciasto z cukinii

mojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe czekoladowe ciasto z cukinii

Witam Was serdecznie, bardzo, bardzo dziękuję, że mimo mojej małej obecności w sieci, Wy nadal zaglądacie na mają stronę, bardzo serdecznie dziękuję.

Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne, bardzo wilgotne ciasto, w którego składzie znajdziecie głównie cukinię. Jako, że ostatnio sąsiedzi obdarowali mnie kilkoma pięknymi, ekologicznymi cukiniami, nie mogłam nie zrobić z nich czegoś pysznego do kawki.

W sieci znalazłam kilka przepisów na ciasto z cukinii, jednak w żadnym z nich cukinia nie była dominująca, u mnie jest inaczej, do zrobienia dużej blaszki ciasta zużyłam 3 szklanki tartej, surowej cukinii. Dodatkowym atutem przepisu jest fakt, że ciasto jest bezglutenowe, wegańskie, słodzone daktylami, a do odmierzenia składników posłuży Wam zwykła szklanka. ps. ciasto zaniosłam do przedszkola na 3 urodziny mojego synka, większość dzieci prosiła o dokładkę 🙂

Składniki na dużą blaszkę 25 cm x 21 cm:

  • 3 szklanki (ok 600 g) surowej, utartej cukinii
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 6 goździków, utartych w moździerzu na proszek, lub 1/4 łyżeczki goździków w proszku
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka daktyli bez pestek
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • 3 łyżki siemienia lnianego, jeżeli macie już zmielone, potrzebujecie około 30 g
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki rodzynek (ewentualnie)
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Przepis dla posiadaczy thermomixa lub blendera wysokoobrotowego:

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Cukinię* zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odsączyć mocno z wody, powinno wyjść około pół szklanki płynu, jeżeli wyjdzie mniej dopełnić wodą.

Daktyle, mleko, sok z cukinii, goździki, cynamon, simię lniane, sól, proszek do pieczenia, olej umieścić w kielichu blendera, zmielić na gładki krem, bez wyczuwalnego siemienia.

Mąkę kukurydzianą, ryżową i ziemniaczaną wymieszać rózgą, odłożyć.

W occie/soku z cytryny rozpuścić sodę, odstawić.

W dużej misce umieścić cukinię, dodać krem daktylowy, ocet/sok z cytryny z sodą, wymieszać, dodać suche składniki, wymieszać.

Ciasto przelać do formy, następnie umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 st. grzałka góra-dół. Piec około 50 min do 1 godziny, do suchego patyczka, uwaga ciasto jest z tych wilgotnych, jak włożycie patyczek, to ważne żeby nie był oblepiony surowym ciastem, delikatnie mokry może być. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce, oprószyć kakao. Pokroić i serwować.

Przepis tradycyjny:

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Daktyle zalać gorącym mlekiem, odstawić na 15 min do zmiękczenia, następnie zmielić blenderem na gładki, aksamitny krem.

Mąkę kukurydzianą, ryżową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i przyprawy wymieszać rózgą, odłożyć.

Siemię lniane zmielić w młynku do kawy na drobny proszek, odstawić.

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odsączyć mocno z wody, powinno wyjść około pół szklanki, jeżeli wyjdzie mniej dopełnić wodą.

W occie/soku z cytryny rozpuścić sodę, odstawić.

W dużej misce umieścić cukinię, dodać olej, dodać krem daktylowy, ocet/sok z cytryny z sodą, wymieszać, dodać suche składniki, wymieszać.

Ciasto przelać do formy, następnie umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 st. grzałka góra-dół. Piec około 50 min do 1 godziny, do suchego patyczka, uwaga ciasto jest z tych wilgotnych, jak włożycie patyczek, to ważne żeby nie był oblepiony surowym ciastem, delikatnie mokry może być. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce, oprószyć kakao. Pokroić i serwować.

*W przypadku młodej cukinii, należy zetrzeć ze skórką, w przypadku starej, skórkę należy obrać.

Smacznego!

Wegańskie i bezglutenowe ciasto z cukinii
Wegańskie i bezglutenowe ciasto z cukinii