Zatapiane rogaliki

mojprzepisna.pl | Zatapiane rogaliki.

Jako, że mam w domu kilku łasuchów i mamy też dużo dżemu z poprzedniego roku, który trzeba wykorzystać, zrobiliśmy wspólnymi siłami rogaliki z dżemem wiśniowo-piernikowym. Trochę nietypowe wykonanie tych rogalików, ponieważ ciasto po wyrobieniu zanurza się w zimnej wodzie, jeżeli wypłynie, znaczy że ciasto można wałkować i robić rogaliki. Rogaliki są pyszne, puszyste, mięciutkie, lekko słodkie, maślane. Pamiętajcie, że dżem którym nadziewacie rogaliki musi być twardy i gęsty, nałożony na rogalika nie może się rozpływać na boki, nie może to być galaretka czy dżem z dodatkiem żelfixu.

Składniki na 64 szt:

  • 5 szklanek mąki pszennej (u mnie Szymanowska) + mąka do podsypywania
  • 4 jajka (u mnie rozmiar L)
  • 40 gr drożdży świeżych
  • 240 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego (u mnie klarowane)
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka – u mnie woda
  • 4 łyżki śmietany w temp. pokojowej – u mnie woda
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ok 450 gr twardej marmolady
  • 1 jajko rozbełtane z 2 łyżkami mleka (ewentualnie)

Do wody dodać drożdże, rozpuścić, dodać cukier, 3 łyżki mąki (odjąć z tych 5 szklanek), jajka, wymieszać, odstawić na 10 min, aż zacznie pracować. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przełożyć na czystą lnianą ściereczką lub pieluszkę tetrową, złapać 4 rogi, zawiązać sznurkiem czy gumką. Wstawić do dużego garnka wypełnionego zimną wodą. Ciasto zostawić w wodzie, do momentu wypłynięcia. Jeżeli ciasto wypłynie i pieluszka będzie jak balon, wówczas oznacza że ciasto jest wyrośnięte. U mnie trwało to krótko około 30 min, ale może to trwać nawet 2,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto wyjąć z wody, wyjąć z pieluszki, przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, krótko wyrobić, aby je trochę osuszyć. Podzielić na 8 części (około 170 gr każda). Każdą część wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę. Chwilkę pozagniatać, aby ciasto wchłonęło trochę mąki. Podsypać jeszcze raz, rozwałkować na okrąg około 30 cm, podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt, u podstawy, położyć płaską łyżeczkę dżemu, zawijać jak dywan w kierunku wierzchołka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na 2 cm odstępach od siebie. Można posmarować roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka (ja nie smarowałam).

Piec w 180 st przez 15 min lub do złotego koloru, każdą blaszkę z osobna. Jeżeli chcecie piec na raz wszystkie blaszki, należy podczas pieczenia zmieniać położenie blaszek, aby wszystkie rogaliki się równomiernie zarumieniły (np. co 5 min). Jak już będą rumiane, wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce i polukrować lub popudrować. Rogaliki przechowywać w szczelnym pudełku, następnego dnia można na kilka sekund włożyć do mikrofalówki, w celu odświeżenia.

Smacznego!

Zatapiane rogaliki
Zatapiane rogaliki
Zatapiane rogaliki
Zatapiane rogaliki
Zatapiane rogaliki
Zatapiane rogaliki
Zatapiane rogaliki
Zatapiane rogaliki
Zatapiane rogaliki
Zatapiane rogaliki
Zatapiane rogaliki
Zatapiane rogaliki
Zatapiane rogaliki
Zatapiane rogaliki
  • Smakowicie tu u ciebie 🙂 Uwielbiam takie rogaliki. A jak na drugi dzień, nie są twarde?

    • Jeżeli Ci zostaną na drugi dzień, to na kilka, kilkanaście sekund do mikrofalówki i są jak świeże.