sernik_chalwowy_mojprzepisna

Aksamitny sernik z chałwą

Aksamitny sernik z chałwą. Kolejny przepis z wykorzystaniem domowej chałwy. Tym razem sernik, aksamitny, przepyszny, mocno kremowy, ze spodem wykonanym z chałwy, lekko słodką warstwą serową i przepyszną serowo chałwową polewą. Bez tej polewy sernik traci cały urok, więc moim zdaniem jest obowiązkowa. Sernik zrobiłam z wykorzystaniem kilku rodzajów serów, aby przekonać się jaka jest różnica, wy jednak możecie wykonać go ze swojego ulubionego sera. Do sernika możecie wykorzystać chałwę produkcji domowej lub zrobić z chałwą kupną. W sumie będziecie potrzebować, około 400-500 gr chałwy, jeżeli zdecydujecie się na zrobienie jej samodzielnie, wówczas skorzystajcie z tego przepisu i zróbcie chałwę z podanych proporcji, tylko nie dodajcie migdałów.

[:Listonic]

Składniki na tortownicę 23 cm:

Spód:

  • 250-300 gr chałwy domowej lub 250 – 300 gr maślanych ciasteczek zblendowanych z 50 gr rozpuszczonego masła

Masa sernikowa:

  • 1 kg sera białego (u mnie 250 gr sera ricotta, 250 gr sera twarogowego chudego z Lidla, 500 gr sera mascarpone )
  • 1/2 szklanki cukru brązowego albo może być zwykły biały
  • 4 duże jajka (rozmiar L)
  • 3 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii ewentualnie całe opakowanie cukru wanilinowego

Polewa:

Tortownicę wysmarować tłuszczem. Chałwę pokruszyć, wyłożyć dno tortownicy.

Przygotować masę sernikową:

Ser umieścić w misie malaksera, zmielić na gładką masę, tylko do momentu aż będzie gładka, nie za długo bo się zwarzy, dodać cukier, zmielić, dodać jajka, zmielić, dodać mąkę zmielić.

Na spód wylać masę sernikową.

Piec 1 godzinę i 10 min w 160 st. Piec w kąpieli wodnej. Po tym czasie piekarnik uchylić lekko i ostudzić całkowicie sernik (można na całą noc zostawić go w piekarniku, żeby ostygł). Jak już osiągnie pokojową temperaturę przygotować polewę.

Chałwę i mascarpone mielimy na gładką masę, podgrzać aby chałwa dokładnie się rozpuściła. (nie doprowadzamy do wrzenia).

Polewę wylać na sernik, ostudzić, włożyć do lodówki. Podawać po 1-2 godzinie, jak polewa będzie zastygnięta.

Smacznego!

sernik_chalwowy_mojprzepisna.pl_2
sernik_chalwowy_mojprzepisna.pl_2
sernik_chalwowy_mojprzepisna
sernik_chalwowy_mojprzepisna
sernik_chalwowy_mojprzepisna
sernik_chalwowy_mojprzepisna