mojprzepisna.pl | Babeczki burczane, wegańskie i bez cukru
Świetne ciasto a’la brownie. Buraki w nim są tak dobrze ukryte, że prawie ich nie czuć. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, smakuje nawet dzieciakom. Inspiracja z blogu Anny Lewandowskiej.
Składniki na 10 małych babeczek lub tortownicę o średnicy 20 cm:
- 300 g surowych buraków
- 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych 30 min we wrzątku i odsączonych
- 1/3 szklanki żurawiny suszonej, namoczonych 30 min we wrzątku i odsączonych
- 1/3 szklanki dowolnych orzechów
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub 2 łyżki kakao
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
- 100 g dowolnej mąki (u mnie pszenna)
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Piekarnik nagrzać do 180 st.
Buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce następnie zmielić na puree blenderem lub w malakserze (trzeba mielić kilka minut). Dodać resztę składników, oprócz orzechów. Zmielić na gładką masę, dodać orzechy wymieszać. Wypełnić papilotki ciastem, wyrównać. Piec 30 min w 180 st. (w formie muffin). W tortownicy piec 40-50 min. Wystudzić.
Smacznego!