Wegańskie babeczki burczane

mojprzepisna.pl | Babeczki burczane, wegańskie i bez cukru

Świetne ciasto a’la brownie. Buraki w nim są tak dobrze ukryte, że prawie ich nie czuć. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, smakuje nawet dzieciakom. Inspiracja z blogu Anny Lewandowskiej.

Składniki na 10 małych babeczek lub tortownicę o średnicy 20 cm:

  • 300 g surowych buraków
  • 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych 30 min we wrzątku i odsączonych
  • 1/3 szklanki żurawiny suszonej, namoczonych 30 min we wrzątku i odsączonych
  • 1/3 szklanki dowolnych orzechów
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
  • 100 g dowolnej mąki (u mnie pszenna)

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.

Piekarnik nagrzać do 180 st.

Buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce następnie zmielić na puree blenderem lub w malakserze (trzeba mielić kilka minut). Dodać resztę składników, oprócz orzechów. Zmielić na gładką masę, dodać orzechy wymieszać. Wypełnić papilotki ciastem, wyrównać. Piec 30 min w 180 st. (w formie muffin). W tortownicy piec 40-50 min. Wystudzić.

Smacznego!

Babeczki buraczane
Babeczki buraczane
Babeczki buraczane
Babeczki buraczane