mojprzepisna.pl | Babeczki do koszyczka
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Również na moim blogu będzie coraz więcej wielkanocnych przepisów. Dziś zapraszam na delikatne babeczki z lekką nutą cytrynową, idealne do koszyczka ze święconką lub do dekoracji świątecznego stołu. Wykonanie babeczek jest banalnie proste, nie zajmie wam więcej niż 10 min. Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Składniki na 12 mini babeczek (o pojemności 50 ml):
- 125 gr śmietany 18%
- 75 gr roztopionego masła
- skórka otarta z 2 cytryn (cytryny najpierw wyszorować i sparzyć)
- 2 jajka rozmiar L
- 2 czubate łyżki drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 gr mąki
- szczypta soli
Foremki na babeczki wysmarować masłem, wysypać mąką.
Uwaga: Ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej – dzięki temu unikniemy zakalca.
Składniki suche tj. cukier, sól, mąkę i sodę wsypać do miseczki, wymieszać i przesiać.
Do drugiej miseczki dodać skórkę, jajka, roztopione, ostudzone masło, śmietanę, wymieszać tylko do połączenia składników, dodać przesiane składniki. Wymieszać rózgą, tylko do połączenia składników. Nakładać ciasto do foremek do 2/3 wysokości foremki, można też przełożyć do rękawa cukierniczego – wówczas wygodniej się nakłada ciasto, ponieważ dotrzemy do każdej szczeliny w foremce.
Piekarnik nagrzać do 170 st. piec 25 min., lub do suchego patyczka (grzałka góra-dół, druga półka od dołu). Po upieczeniu piekarnik lekko uchylić, zostawić babeczki na 20 min. po czym wyjąć i wystudzić już bez foremek na kratce. Po wystudzeniu lukrować.
Lukier:
- 100 gr przesianego cukru pudru
- 1 lub 2 łyżki soku z cytryny
Cukier utrzeć z sokiem na gładką masę grzbietem łyżki. Każdą babeczkę zanurzać w lukrze, poczekać aż nadmiar lukru spłynie. Postawić na kratce.
Smacznego!



